top banner

Investitorii pun pret mare pe fondurile de actiuni

17 Aprilie 2007 | Autor: Serban Stoica

Piata fondurilor mutuale din Romania a fost marcata in primele trei luni ale lui 2007 de o crestere nesemnificativa a numarului de investitori. Fata de cei 78.129 de investitori inregistrati la 31 decembrie 2006, cresterea neta pana la sfarsitul lunii martie a fost de doar 254 de noi deponenti, reprezentand un plus de 0,32%.

O contributie majora la aceasta modificare pozitiva au avut-o fondurile de actiuni, care prin cresterea cu 263 de investitori, au reusit alaturi de fondurile de obligatiuni sa ascunda scaderea din sectorul fondurilor diversificate si al celor monetare.

Primul loc in topul fondurilor de actiuni din punct de vedere al numarului de investitori este ocupat in continuare de Omninvest, cu 4.082 deponenti. Totusi, numarul acestora a scazut cu aproximativ
Topul fondurilor dupa numarul de investitori
Numele fondului

Nr. investitori la 30 martie 2007

Cota de piata

Fortuna Clasic

22.908

29,23%

Integro

9.523

12,15%

Capital Plus

9.186

11,72%

BCR Clasic

5.204

6,64%

Omninvest

4.082

5,21%

10% fata de 31 decembrie 2006. Raportat la totalul categoriei reprezentata de fondurile de actiuni, ponderea investitorilor Omnivest este acum de 26,2%. In totalul numarului de investitori in fonduri, cei ai Omnivest reprezinta 5,21%.
Pe locul 2 se situeaza Intercapital, fond administrat de Certinvest. Si in cazul acestuia numarul de investitori a scazut cu 10% in primul trimestru, de la 3.037 la sfarsitul anului trecut la 2.720 pe data de 30 martie.
 
Podiumul este completat de Raiffeisen Prosper, cel mai mare fond orientat preponderent spre actiuni din punct de vedere al activelor administrate, care creste spectaculos de la 1.384 de investitori la sfarsitul lunii decembrie 2006, la 1.794 de investitori la sfarsitul lunii martie 2007, ajungand la o cota de piata de 2,3%. “Cresterea numarului de investitori se datoreaza produselor oferite, noua oferta de investitii - depozite si unitati de fond - fiind menita sa faca o trecere in pasi mici de la depozitele bancare catre fondurile de investitii” explica performanta obtinuta Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.
 
Cresterea globala a pietei a fost sustinuta si de fondurile de obligatiuni, care au adus un plus de 119 deponenti. BCR Clasic ramane pe prima pozitie in cadrul categoriei, cu un numar de 5.204 investitori, in scadere cu 28 fata de sfarsitul anului 2006. Mai mult, BCR Clasic detine o pondere impresionanta - 57,5% - in cadrul fondurilor de obligatiuni din punct de vedere al numarului de investitori.
Pe locul doi in cadrul categoriei se situeaza Fortuna Gold, ales de 1.706 investitori, cu 12 mai putini decat in Decembrie 2006, ajungand la o cota de piata de 2,18%. Urmeaza apoi Tezaur, care a crescut cu 7,7%, de la 621 la 669 de investitori. Fondul Orizont, desi are o cota de piata de doar 0,45%, a avut o perioada buna, crescandu-si numarul de investitori cu 111 - de la 322 la 433.
 
Fondurile diversificate beneficiaza in continuare de cea mai mare incredere din partea investitorilor din Romania. Asta probabil si datorita faptului ca au planuri de investitii care ofera randamente interesante la riscuri mai mici decat cele asumate de fondurile de actiuni, pentru ca plaseaza activele nu numai in actiuni, ci si in instrumente cu venit fix.
Astfel, din totalul de 78.383 de investitori pe piata fondurilor, 49.464 se indreapta catre fondurile diversificate, reprezentand 63,1% din totalul deponentilor. De asemenea, primele trei pozitii din topul numarului de investitori la nivel global sunt adjudecate de fonduri diversificate: Fortuna Clasic, Integro si Capital Plus.
 
Cu toate ca sunt de departe cele mai populare, in primele trei luni din 2007, categoria fondurilor diversificate n-a reusit sa atraga noi adepti; dimpotriva, per total numarul investitorilor chiar s-a diminuat cu 30. Cea mai mare “hemoragie” de investitori a suferit-o Capital Plus (147), numarul lor scazand de la 9.333 la 9.186. Fondul diversificat care a atras cei mai multi investitori a fost Bancpost Active Balanced, care a adaugat 187 la zestrea anterioara de 1.650.
 
Desi detin ponderea cea mai redusa in piata, fondurile monetare au continuat sa piarda teren si in primul trimestru din 2007. Diminuarea s-a datorat exclusiv retragerilor din fondul Simfonia 1, administrat de Societe Generale Asset Management, unde numarul de investitori s-a diminuat cu 98, ajungand astfel la 4.083. Celalalt fond din acest sector, Bancpost Plus, a ramas cu cei 205 investitori pe care-i avea si la sfarsitul anului 2006.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii
Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul