Din mai, IMM-urile vor putea depune cereri pentru obtinerea de noi fonduri structurale in vederea realizarii de investitii. Fondurile acopera in anumite cazuri 70% din valoarea proiectului, suma primita putand ajunge pana la 6,45 milioane lei pentru un singur solicitant.
Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri a lansat doua proiecte pentru ghidurile solicitantului de fonduri structurale in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS-CCE). Ghidurile sunt in varianta de lucru, urmand a fi definitivate in scurt timp.
In forma actuala, ghidurile stabilesc 2 scheme de finantare: pentru sume de pana la 1,075 milioane de lei si pentru sume cuprinse intre 1,075 milioane lei si 6,45 milioane lei.
Fondurile acopera pana la 70% din proiect
Valoarea maxima a fondurilor nerambursabile poate ajunge la 60% din totalul costurilor eligibile pentru regiunea Bucuresti Ilfov si la 70% pentru intreprinderile mici din restul tarii.
La intreprinderile mijlocii, fondurile europene pot reprezenta 60% din costurile eligibile pentru regiunea Bucuresti-Ilfov si 50% - pentru societatile din restul tarii.
Aceste fonduri nu se acorda pentru microintreprinderi, persoane fizice autorizate , intreprinderi individuale sau familiale.
In plus, pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie sa indeplineasca si urmatoarele conditii:
- Sa inregistreze profit sau profit din exploatare in ultimul an;
- Solicita finantare pentru o singura activitate economica, identificata printr-un singur cod CAEN.
Anumite coduri CAEN sunt exceptate din start de la obtinerea ajutorului. Acestea se rezuma in special la activitati de extractie carbune, petrol, minerale sau gaze naturale, la activitati privind industria prelucratoare, productia si furnizarea energiei electrice si termice, a apei, salubritate.
De asemenea, nici proiectele de dezvoltare imobiliara nu pot primi finantare din aceste surse, precum nici firmele care se ocupa de intermedieri financiare, imobiliare, transport, comert cu ridicata si cu amanuntul, hoteluri si restaurante.
Care sunt proiectele eligibile?
IMM pot primi ajutor financiar nerambursabil pentru urmatoarele proiecte:
- Crearea de noi unitati de productie (fabrica/ sectie/ instalatie);
- Extinderea unui amplasament existent pentru cresterea capacitatilor de productie;
- Diversificarea productiei unui amplasament existent, prin lansarea de noi produse sau servicii;
- Modernizarea intreprinderii, inclusiv schimbari in procesul de productie al unui amplasament existent;
- Achizitionarea de bunuri intangibile: software, brevete, licente, know-how, etc.;
- Consultanta si instruire specializata, strict legata de activitatile de investitii de mai sus.
Cheltuielile eligibile
IMM-urile pot obtine fonduri europene numai pentru a-si acoperi anumite cheltuieli eligibile, enumerate in ghidul solicitantului. Acestea se compun din:
- cheltuieli pentru achizitia de teren, in limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile;
- cheltuieli pentru cladiri si instalatii, in limita a 50% din totalul cheltuielilor eligibile;
- achizitia de mijloace fixe, instalatii si echipamente, cu exceptia operatiunilor de leasing;
- achizitia de sisteme informatice sau know-how;
- cheltuieli privind achizitionarea anumitor servicii de consultanta;
- cheltuieli pentru instruirea personalului.
Nu se va accepta insa finantarea cheltuielilor privind TVA, dobanzi si comisioane, amenzi, achizitia de echipamente second-hand, precum si transportul sau punerea in functiune a utilajelor.
De asemenea, nu se finanteaza activitatea de constructie, achizitie teren sau instruire a personalului fara cea de achizitionare de echipamente.
Cand se pot depune proiectele?
Pentru proiectele de investitii care solicita sprijin financiar nerambursabil de pana la 1.075.000 lei, se aplica procedura apelului de proiecte cu depunere continua.
Aceasta se lanseaza oficial in aprilie si consta in primirea cererilor de finantare pana se depaseste de doua ori valoarea totala a bugetului alocat sau dupa patru luni de la deschiderea inregistrarii on-line. Solicitantii se vor putea inregistra in registrul electronic specific, din mai 2009.
Pentru proiectele de investitii ce solicita finantare nerabursabila cuprinsa intre 1.075.001 lei si 6.450.000 lei, se va aplica procedura apelului cu termen limita.
Aceasta consta in primirea cererilor pana la termenul limita anuntat, indiferent de numarul lor sau de valoarea totala a finantarilor solicitate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News