Ultima faza din strategia de dezvoltare a Biroului de Credit presupune ca raportul de credit prezentat bancilor sa fie insotit de o cifra de evaluare globala a capacitatii de rambursare, denumita scor. Data de implementare a acestui instrument se preconizeaza a fi anul 2008. Conditia este ca modelul sa fie acceptat de toate bancile.
"Scorul - format din trei cifre - va reprezenta o apreciere data clientului si va fi calculat dupa un model unic implemenat de Biroul de Credit", a declarat Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit in cadrul unui seminar organizat de Alpha Bank, BNR si ARB.
Ca etapa intermediara in implementarea scoringului, Biroul de Credit calculeaza deja un indicator pentru fiecare persoana inregistrata. "Furnizam un prescoring bancilor, realizat pe baza informatiilor negative. Se inmulteste volumul restantei cu zilele de restanta iar aceasta cifra este furnizata bancii. In functie de aversiunea fiecarei banci, acesta poate evidentia un risc maxim, mediu sau scazut", spune Epure.
In prezent, Biroul de Credit primeste informatii de la 28 banci, 6 societati de credit de consum, o societate de leasing si una de asigurari. Dintre acestea, raporteaza si informatii pozitive 18 banci, 3 societati de credit de consum si societatea de leasing. Exista semnate doua contracte cu societati de telefonie mobila insa data la care va incepe raportarea din partea acestora nu a fost stabilita pana in prezent.
Seful Biroului de Credit afirma ca institutiile au o mare libertate de actiune in ceea ce priveste raportarea. Ele nu sunt obligate sa raporteze clientii rau platnici si nu este nevoie de justificare pentru a sterge un restantier propriu din baza de date.
Cu toate ca face parte din ACCIS - asociatia Birourilor de Credit din Europa - institutia din Romania nu are incheiat nici un contract de colaborare cu o institutie similara din alta tara. Astfel, in cazul in care o banca din strainatate doreste sa verifice istoricul de plata al unui solicitant de credit roman, nu poate obtine informatiile.
"Legea ne permite sa incheiem acorduri cu aprobarea Autoritatii Nationale de Prelucrare a Datelor Personale. Pentru ca nu avem un astfel de acord nu putem furniza date catre bancile din afara tarii", a completat Epure.
In prezent, aproape 70% dintre restantierii raportati au domiciliul in Bucuresti iar peste doua treimi dintre ei sunt de sex masculin. Cu toate acestea, recordurile personale sunt detinute de doamne. Astfel, o femeie din judetul Prahova inregistra restante la 13 institutii financiare participante la Biroul de Credit. Pana in prezent si-a achitat restantele la una dintre banci, diminuandu-si datoria pana la 7.000 lei.
Recordul absolut ca sume datorate in moneda nationala il inregistreaza tot o femeie care are restante totale de 85.000 lei iar in cazul creditelor in euro, cea mai mare restanta este de 79.000 euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News