top banner

Fondurile de obligatiuni au preluat conducerea

15 Iulie 2008 | Autor: Alina Branescu

Fluctuatiile bursiere continua sa traga in jos randamentele afisate de fondurile de actiuni si mixte. Prin profilul lor, fondurile de obligatiuni si monetare nu se pot lauda cu niste castiguri foarte bune, dar acestea se mentin totusi in zona pozitiva a randamentelor, dupa primele sase luni ale lui 2008.
 
Corectiile bursiere au rezervat surprize fondurilor mutuale anul acesta, producand schimbari in clasamentul dupa randamentele semestriale, dar si in preferintele investitorilor.
 
Daca in trecut, acestia alegeau fondurile mai riscante, acum cel mai mare numar de investitori s-a indreptat spre fondurile de obligatiuni (+ 3.312), care au obtinut si cele mai mari randamente.
 
                                                                             Pierderi severe la fondurile de actiuni
 
In primele sase luni din 2008, deprecierea indicelui BET a atins 34%, ceea ce a dus, in anumite aczuri, la scaderi mult mai mari ale randamentelor fondurilor mutuale.
 
Dintre fondurile de actiuni, Raiffeisen Romania Actiuni a suferit cea mai mare pierdere de         (-39,11%), fiind urmat de Napoca, cu – 38,8% si BT Maxim cu -33,61%. Cel mai bine s-a descurcat in primul semestru Investica Altius, cu un randament de -19,29%.
 
In cazul fondurilor diversificate, apar si primele randamente pozitive, apartinand lui BCR Europa Conservator (1,92%) si respectiv, BCR Europa Mixt (1,44%). Media randamentelor publicate de fonduri pe acest segment se apropie de -11%. Cea mai slaba performanta la aceasta categorie a fost de -25,58%, apartinand fondului Transilvania. Asa cum se observa, pierderea maxima in acest caz este mai mica decat la fondurile de actiuni.
 
In schimb, fondurile de obligatiuni au avut cel mai mare succes in prima parte a anului curent, toate obtinand randamente pozitive.. Prima pozitie este ocupata de catre BCR Obligatiuni, care afisa un randament semestrial de 5,15%, urmat de Stabilo cu 4,96% si Orizont cu 4,95%.
 
Totodata, BCR Obligatiuni administra cele mai mari active nete din cadrul tuturor fondurilor mutuale, in valoare de 71.603 milioane de lei. Pe locurile urmatoare in clasament apar BCR Dinamic cu 61.288 milioane de lei si Simfonia 1 cu 60.388 milioane lei.
 
In ceea ce priveste fondurile monetare, randamentele semestriale afisate de acestea s-au apropiat foarte mult de rezultatele fondurilor de obligatiuni. Acest lucru se explica prin cresterea rapida a dobanzilor pe piata monetara, pe fondul crizei de pe pietele financiare internationale. Astfel, BCR Monetar a obtinut un castig de 4,52%, cu Simfonia 1 de aproximativ 4% si Bancpost Plus, de 3,60%.
 
14 fonduri noi lansate in 2008
 
Cu toate ca fondurile trec printr-un moment dificil din cauza evolutiei nefavorabile a bursei, administratorii de fonduri considera ca momentul este optim pentru lansarea de noi fonduri. Mai mult, noi jucatori au decis sa intre in joc cu unul sau mai multe fonduri mutuale.
 
Zepter Asset Management  si OTP Asset Management au scos pe piata cate 3 fonduri, Carpartica Asset Mangement a lansat doua, iar Prime Asset Management inca asteapta autorizarea din partea CNVM pentru alte doua fonduri.
 
Dintre administratorii deja existenti, BCR Asset Management a pus la dispozitia clientilor din martie 2008, 5 noi fonduri mutuale, iar BT Asset Management si-a intregit recent portofoliul cu un fond de obligatiuni.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii
Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul