top banner

Investitorii vor putea subscrie online la fondurile mutuale

19 August 2008 | Autor: Alina Branescu

CNVM si-a propus sa modifice regulamentul privind functionarea fondurilor de investitii. Modul de calcul al activului net pentru fondurile mutuale va fi imbunatatit, administratorii vor avea posibilitatea sa distribuie unitatile de fond prin internet si prin alti agenti de distributie, iar reclamatiile investitorilor vor trebui solutionate.
 
Ca noutate, CNVM doreste sa permita cumpararea si rascumpararea de unitati la fondurile mutuale si prin alte canale decat punctele de lucru ale administratorilor, societatilor de brokeraj sau ale institutiilor de credit.
 
Subscrierile la fonduri se vor putea face si prin agenti de distributie. Acestia pot fi persoane fizice care vor trebui sa ofere exclusivitate unei societati si sa aiba studii superioare de specialitate.
 
In acelasi timp, persoanele juridice pot distribui unitatile cu conditia evitarii aparitiei conflictelor de interese. Ele vor trebui sa figureze in cadrul prospectului de emisiune al fondurilor.
 
Un alt aspect foarte important este distribuirea unitatilor de fond pe internet. Pentru aceasta, administratorul trebuie sa incheie contracte cu furnizori de internet si trebuie sa asigure un sistem informatic viabil, care sa nu pericliteze buna desfasurare a activitatii.
 
Randamentele se vor calcula mai corect
 
Calculul activului net va cunoaste si el o imbunatatire. Activul net rezulta prin scaderea totala a obligatiilor fondurilor din valoarea totala a activului. Ceea ce se va schimba este modul de evaluare a fiecarui activ in parte.
 
Astfel, data de inregistrare a dividendelor sau actiunilor gratuite va fi stabilita la data de ex-dividend (prima zi in care investitorii ce achizitioneaza actiunile nu mai beneficiaza de dividende sau nu mai pot participa la majorarea de capital). In acest mod nu va mai scadea artificial valoarea unitatilor de fond.
 
De exemplu, actiunile gratuite oferite de companiile in care investesc fondurile mutuale erau inregistrate in momentul in care noile actiuni erau contabilizate la registrul actionarilor, operatiune care se produce cu o intraziere de cateva luni de la decizia AGA. La bursa, insa, actiunile splitate isi reduc mult valoarea de piata imediat dupa data de inregistrare, ceea ce afecteaza negativ activele fondului.
 
Subscrierile la fonduri vor fi si ele mai bine evidentiate. Sumele aferente perioadei dintre data creditarii contului clientilor si data alocarii unitatilor de fond vor fi inregistrate in cadrul unei pozitii de “subscrieri nealocate”. Inainte, ele nu erau incluse in activul net in aceasta perioada intermediara, astfel ca diminua “artificial” valoarea fondului. La fel se va proceda si in cazul rascumpararilor.
 
“Global, modificarile aduse Regulamentului nr. 15 din 2004 vor influenta in mod pozitiv piata. In acest sens, noul mod de calcul al activului net va reflecta cu exactitate investitiile realizate de fond”, afirma presedintele Raiffeisen Asset Management, Mihail Ion.

CVNM impune proceduri pentru solutionarea reclamatiilor
 
Modificari vor fi aduse si in relatia administratorului cu investitorii. Societatea trebuie sa stabileasca si sa implementeze proceduri de administrare eficienta a reclamatiilor provenite din partea investitorilor sau potentialilor investitori de retail. Administratorii trebuie sa pastreze inregistrarile telefonice si evidentele clientilor pe o perioada de 5 ani.
 
In publicitatea pe internet, un administrator poate invoca performantele anterioare ale unui fond, insa pentru o perioada de minim 5 ani de functionare sau, in cazul in care acestea au mai putin de 5 ani de la infiintare, de la lansarea fondurilor.
 
Societatea va fi obligata sa-si creeze un department intern pentru evaluarea si administrarea riscului, supravegherea si controlul sistemelor informatice si sa stabileasca reguli pentru evitarea starilor de conflicte de interese si supravegherea externalizarii informatiilor.
 
Noua versiune a regulamentului este supusa spre dezbatere publica pana pe 27 august 2008.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii
Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul