top banner

Guvernantii cer bancilor sa dea drumul la seiful cu bani

06 Mai 2009 | Autor: Alexandra Popa

In conditiile in care finantarea acordata sectorului IMM a cunoscut un inghet in 2009, guvernantii fac apel la banci pentru a-si deschide vistieriile si chiar vorbesc de adoptarea unor "masuri barbatesti". Conform oficialilor, bancile trebuie sa isi asume obligatia de a pune umarul la relansarea economiei romanesti, prin sustinere financiara.
 
Dupa ce imprumutul cu FMI a fost finalizat, guvernantii nu admit nicio piedica in implementarea solutiilor anti-criza.
 
Mai mult, cum relansarea economiei nu este posibila fara un sector IMM puternic, toate privirile sunt indreptate acum spre sistemul bancar, in speranta ca in curand creditarea isi va relua cursul normal.
 
"Este timpul ca sistemul bancar sa sprijine sectorul IMM. Daca statul a facut un efort si s-a imprumutat cred ca este timpul ca si sistemul bancar sa diminueze dobanzile pentru ca un IMM nu poate rezista la dobanzi de 20%", a precizat ministrul IMM, Constantin Nita.
 

Imprumutul de la FMI nu este de ajuns

 
Apelul facut trece insa de nota de speranta si ajunge in registrul solicitarilor drastice. Toata lumea sustine ca imprumutul de la FMI nu este de ajuns, atata vreme cat banii nu intra in economia reala, prin sistemul bancar.
 
Astfel, ministrul Nita este sustinut in demersul sau atat de primul ministru Emil Boc, cat si de presedintele Senatului, Mircea Geoana. Acesta din urma aduce in discutie si eventuale "masuri barbatesti", pentru ca bancile sa isi mentina promisiunile si sa isi asume rolul de creditor al economiei reale.
 
"Am fost si inca suntem o tara care a acceptat, pentru ca acestea sunt regulile jocului, repatrierea unei parti din profit catre sucursale, filiale sau off-shore-uri", a precizat virulent Geoana, in deschiderea Targului pentru IMM-uri.
 

Nita: Bancile trebuie sa scada dobanda!

 
"Acest imprumut (n.r. - cu FMI), facut cu sacrificii, este si pentru sistemul bancar o obligatie", a tinut sa mentioneze Geoana, precizand ca dupa ce BNR se va folosi de mijloacele proprii pentru facilitarea creditarii, trebuie sa facem un apel si la capitalul strain, inclusiv cel din sistemul bancar.
 
Soldul creditelor acordate sectorului IMM au stagnat de la inceputul anului. Guvernantii se tem ca inghetarea creditarii va duce la intensificarea problemelor cu care IMM-urile romanesti se confrunta, iar sacrificiile pe care imprumutul de la FMI le implica, nu s-ar justifica.
 
"Asteptarea nu poate duce decat la moarte. Dupa eforturile pe care guvernul le-a facut, bancile ar trebui sa scada dobanda", a mentionat Nita, facand referire la neincrederea care s-a instalat momentan intre sistemul bancar si mediul de afaceri.
 
"Sunt multe firme mari exportatoare, care au nevoie de finantare. Bancile le trateaza insa cu foarte multa superficialitate", a mai precizat ministrul IMM.
 

IMM-urile cu probleme nu sunt ajutate

 
Bancile au promis, inca de la inceputul anului ca vor analiza situatiile clientilor IMM cu probleme si ca se va recurge la rescadentare sau reesalonare, pentru a se putea depasi aceasta situatie dificila.
 
Mai mult, au existat o serie de protocoale semnate intre Ministerul IMM, Comertului si Mediului de Afaceri si banci comerciale in acest sens. Totusi, efectele intarzie sa apara lasand ministerul sa se intrebe ce este de facut.
 
"Avem protocoale incheiate cu bancile pentru reesalonarea datoriilor IMM-urilor cu probleme. Atunci de ce nu sunt respectate?”, se intreaba retoric Constantin Nita, ocazie cu care a facut din nou un apel la sistemul bancar de a fi mai indulgent cu datoriile clientilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul