top banner

Romanii nu cunosc regula de aur a investitiilor in fonduri

03 Septembrie 2008 | Autor: Alina Branescu

Regula de aur a investitiilor spune ca trebuie cumparat ieftin si vandut scump. In urma scaderilor bursiere, randamentul fondurilor de actiuni si mixte a fost afectat serios. Presedintele Star Asset Management spune ca cei care s-au grabit sa vanda, ar fi putut evita pagubele, daca ar fi avut rabdare pana cand piata si-ar fi revenit.
 
Presedintele Star Asset Management, Dorin Danescu afirma ca o persoana trebuie sa investeasca in fonduri atunci cand piata este scazuta si sa rascumpere unitatile atunci cand aceasta este in crestere. Aceasta este, de fapt, regula de aur a pietei de capital, subliniaza Danescu.
 
In plus, investitia trebuie realizata pe un orizont de timp cel putin mediu, de 3-5 ani. In acest fel, daca apare o criza, cum este cea actuala, plasamentele au timp suficient pentru a depasi episoadele nefavorabile.
 
                                                                               Decizii subiective
 
Danescu spune ca acest lucru nu este constientizat in Romania, investitorii intrand si iesind din fonduri fara a astepta momentele cele mai prielnice. De cele mai multe ori, ei marcheaza pierderi care ar fi putut fi evitate daca cumpararea sau rascumpararea ar fi fost amanata pentru anumite perioade de timp.
 
“Investitorii iau decizii subiective in privinta alegerii unui fond de investitii pentru a face plasamente, deoarece acestia se uita numai la randamentul afisat la momentul respectiv, fara a analiza riscurile aferente structurii de investitii precizate in prospectul de emisiune”, sustine Danescu. El subliniaza ca in tara noastra nu exista o cultura de economisire in acest moment, si cu atat mai mult o cultura investitionala.
 
Presedintele Star Asset Management crede ca Asociatia Administratorilor de Fonduri si CNVM ar trebui sa deruleze o campanie de constientizare a investitorilor. El considera ca daca oamenii ar avea o cultura, ar lua in calcul, pe langa randamentele afisate la un moment dat, riscurile si comisioanele, ajungand sa evalueze corect un fond.
 
“Oamenii nu citesc un prospect, iar daca-l citesc, nu-l constientizeaza. Oamenii semneaza contracte de credit si nu le citesc, afectand si institutiile respective. Acelasi rationament se aplica si in cazul prospectelor de emisiune al fondurilor”, declara Danescu.
 
Fondurile pot fi speculate
 
Mai mult, Danescu subliniaza ca daca investitorii ar cunoaste regulamentul in ceea ce priveste calculul activului net, ar putea beneficia de un randament minim garantat numai analizand evolutia bursei si a plasamentelor fondurilor in care au investit acestea.
 
“Daca, spre exemplu, vinerea cresteau SIF-urile cu 5-7%, iar investitorul cunostea regulamentul, acesta stia ca luni va beneficia de un randament de 5-7%. Este o evolutie previzibila”, subliniaza Danescu. Acest lucru este posibil din cauza intarzierii cu care se evalueaza activele fondurilor, astfel ca evolutiile bursiere se reflecta in valoarea unitatii de fond mai tarziu, cu pana la 2-3 zile. In acelasi timp insa, el subliniaza ca in cazul unei scaderi ale actiunilor in care a investit fondul, pierderea acestora se va reflecta in mod negativ in urmatoare 2-3 zile.
 
Noul regulament propus de CNVM va elimina insa aceasta sursa de profit sau pierdere, prin reevaluarea modului de calcul al activului net.
 
Au existat si investitori speculativi, care cunoscand modul de evaluare a activelor fondurilor, au investit anterior momentului incasarii dividendelor sau a actiunilor gratuite oferite de emitenti, afirma Danescu. De exemplu, “daca un fond detinea 10% din portofoliu in actiuni TLV, el ar fi beneficiat artificial de un randament generat de intrarea in portofoliu a noilor actiuni emise”, explica presedintele Star Asset Management.
 
Bancile nu accepta concurenta pentru fondurile lor
 
Dorin Danescu a precizat ca societatea pe care o conduce nu are in vedere lansarea de noi fonduri pana la sfarsitul anului. Se asteapta, mai intai, aparitia noului regulament pentru a analiza oporturnitatea lansarii unor noi vehicule investitionale.
 
“Din punctul meu de vedere, lansarea unui fond nou nu-si are rostul. Noi avem un fond de actiuni si unul mixt, iar piata nu permite un fond de obligatiuni”, spune Danescu. El afirma ca in prezent, fondurile de obligatiuni se comporta ca unele monetare, tranzactiile cu obligatiuni fiind abia la inceput pe piata romaneasca. Seful Star Asset Management crede ca fondurile de obligatiuni nu reprezinta decat o strategie de marketing la momentul actual.
 
In schimb, diversificarea canalelor de vanzare nu este exclusa. Dar, in contextul in care tot mai multe banci isi lanseaza propriile societati de administrare a investitiilor, devine foarte dificil pentru ceilalti administratori sa incheie acorduri pentru distribuirea unitatilor de fond prin unitatile bancare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii
Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul