IMM-urile pot beneficia de o linie de credit de pana la 250.000 lei, fara sa fie nevoite sa prezinte garantii imobiliare. Produsul este oferit de Banca Transilvania la o rata de dobanzii de 15% la lei si 9,5% la euro. Oficialii bancii considera ca acest credit va ajuta intreprinderile sa depaseasca conjunctura actuala nefavorabila.
Cel mai nou produs al Bancii Transilvania este o linie de credit si face parte din platforma anti-criza, spun reprezentantii institutiei. Noutatea este ca intreprinzatorul nu trebuie sa aduca nicio garantie. Banca va garanta 20% din valoarea liniei de credit, iar Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) - restul de 80%.
Acest produsul este unul de masa, iar garantiile sunt oferite de la bun-inceput, si nu la solicitarea clientului, afirma directorul executiv pentru clienti corporativi si IMM de la Banca Transilvania, Tiberiu Moisa.
Rata dobanzii la aceasta linie de credit este de 15% la lei si de 9,5% la euro. In rest, comisioanele sunt cele practicate in oferta standard. Clientul mai trebuie sa achite un comision de garantare a creditului de 2%, solicitat de FNGCIMM.
Suma maxima ce poate fi obtinuta poate ajunge la cel mult 250.000 lei, iar perioada de acordare este de un an. Creditul este destinat pentru finantarea nevoilor pentru capital de lucru, cum ar fi plati catre furnizori, utilitati, salarii, dar si pentru achitarea datoriilor catre bugetul de stat. De asemenea, sumele pot fi utilizate pentru refinantarea altor credite obtinute de la Banca Transilvania sau de la alte banci.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca o firma?
Principalele criterii pe care intreprinderile trebuie sa le indeplineasca sunt:
- Sa functioneze de minim 2 ani;
- Sa inregistreze o crestere a cifrei de afaceri sau in cel mai rau caz, scaderea cifrei de afaceri sa fie de pana in 25% (banca analizeaza evolutia cifrei de afaceri la nivel de semestru);
- Sa inregistreze profit din activitatea de exploatare;
- In cazul in care a mai contractat credite, intreprinderea trebuie sa nu inregistreze restante la data solicitarii, iar in ultimele 12 luni sa nu fi inregistrat restante mai mari de 30 de zile;
- Sa nu aiba datorii restante catre bugetul de stat;
- Sa nu se afle in interdictie de a emite cecuri.
Bancile incep sa prefere garantiile financiare
Aurel Saramet, directorul general al FNGCIMM, a precizat ca intentioneaza sa incheie parteneriate similare si cu alte banci. In prezent, capacitatea de garantare a Fondului este de 650 milioane euro, fiind folosita in proportie de 60%.
In primele 5 luni ale acestui an, valoarea garantiilor acordate de FNGCIMM a crescut cu 220% fata de perioada similara din 2008. In paralel, insa, s-au accelerat si cazurile de neplata, astfel ca sumele platite bancilor pentru garantiile date s-au majorat de 3,5 ori.
Deprecierea rapida a proprietatilor imobiliare si lichiditatea scazuta a pietei imobiliare a facut ca bancherii sa reconsidere garantiile financiare. Ele sunt vazute acum mult mai sigure, deoarece pot fi incasate imediat.
Singurul inconvenient este ca bancile constituie provizioane mai mari daca accepta garantii financiare de la FNGCIMM decat in cazul ipotecilor. Saramet a precizat pentru Conso.ro ca din 2010 spera ca acest inconvenient sa fie eliminat, o data cu punerea in functiune a Fondului de Contragarantare.
Totodata, Saramet a subliniat ca implicarea FNGCIMM in programul Prima Casa nu va interfera cu activitatea de garantare a creditelor pentru IMM, astfel ca nu se vor produce intarzieri in analizarea dosarelor din acest motiv.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News