top banner

Noua directiva vrea sa elimine granitele creditului de consum

21 Ianuarie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Parlamentul European a adoptat o noua directiva pentru creditele de consum, care va aduce beneficii importante consumatorilor, in special la rambursarea anticipata. Totodata, directiva isi propune sa creeze un cadru legal favorabil pentru a stimula bancile sa ofere imprumuturi si solicitantilor din alte state membre.
 
Noua directiva reglementeaza informatiile standard pe care institutiile de credit trebuie sa le precizeze in orice material publicitar privind imprumuturile de nevoi personale. Scopul principal al acestei standardizari este sa ofere populatiei posibilitatea de a lua decizia pe baza unei informari complete. Astfel, bancile vor fi nevoite sa aduca la cunostinta solicitantului, pe langa rata dobanzii, toate costurile pe care le va implica respectivul credit.
 
De asemenea, si definitiile vor fi standardizate pe intreg teritoriul Uniunii Europene privind unele produse oferite de banci, cum ar fi facilitatea de overdraft. Mai mult, impunerea unor definitii unanime va servi drept baza pentru calcularea unitara a anumitor indicatori, ca de exemplu, valoarea DAE.
 
Una din prioritatile avute in vedere de Comisia Europeana la propunerea acestei directive vizeaza evitarea supraindatorarii populatiei. Astfel, se presupune ca daca solicitantul detine informatii cu privire la totalitatea costurilor pe care imprumutul dorit le presupune, el va lua decizii mai responsabile. De asemenea, institutiile de credit au obligatia sa evalueze bonitatea solicitantului inainte de a-l credita. In acest sens, se va tine cont in primul rand de informatiile existente in bazele de date de tipul Biroului de Credit.
 
Rambursarea anticipata scapa de penalizari
 
Cel mai dezbatut aspect al directivei a constat in reglementarea rambursarii anticipate a imprumuturilor. Astfel s-a stabilit un nivel maxim de 1% in cazul in care creditul este rambursat cu cel putin un an inainte de scadenta si la 0,5% daca pana la scadenta a ramas mai putin de un an. Totusi, banca va avea dreptul la aceasta compensatie numai in cazul in care dobanda perceputa pentru acel imprumut este fixa.
 
De asemenea, clientul va avea dreptul sa renunte la imprumut timp de 14 zile de la semnarea contractului.
 
Noua directiva vizeaza creditele de nevoi personale cu valori cuprinse intre 200 si 75.000 euro, negarantate cu ipoteca sau alte bunuri si va trebui implementata in cel mult 2 ani de la publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
 
Principala motivatie pentru adoptarea acestei directive consta in dimensiunile extinse la care a ajuns piata creditului de consum in Uniunea Europeana si diferentele mari intre ofertele bancilor din diferite state membre.
 
Valoarea medie a imprumuturilor contractate de o persoana variaza intre sub 100 euro in Lituania sau Slovacia si pana la peste 3.000 euro in Marea Britanie sau Irlanda. In total, piata creditului de consum in UE a ajuns la 800 mld. euro, cu o crestere anuala de aproximativ 8%.
 
Potrivit statisticilor Bancii Centrale Europene, rata medie a dobanzii perceputa de banci pentru un credit de consum in zona euro variaza de la 6% in Finlanda si pana la peste 12% in Portugalia. Diferenta scoate in evidenta potentialele beneficii pe care atat bancile cat si populatia le pot avea daca nu se limiteaza doar la oferta din tara de origine. In prezent, numai 1% din intreaga valoare a creditelor de consum sunt de tip transfrontalier.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Aplicația de Mobile Banking de la Garanti BBVA devine spiridușul digital al sărbătorilor, oferindu-le clienților posibilitatea de a aplica pentru un credit de nevoi personale și pentru un card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără nevoia de a vizita o agenție bancară.

18 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Garanti Bank este una dintre bancile care propune o strategie de promovare a solutiilor de creditare obtinute prin aplicatia mobila.

10 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul