Turbulentele de pe pietele financiare au afectat si piata leasingului, iar o revenire nu se prefigureaza mai devreme de 2010. Finantarea prin leasing si-a pastrat insa o serie de avantaje, in special de ordin fiscal, si o flexibilitate mai mare la acordare fata de sectorul bancar, putand reprezenta in prezent o solutie viabila pentru investitii.
In conditiile in care companiile obtin din ce in ce mai greu finantare, piata de leasing continua sa ofere o serie de avantaje firmelor care doresc sa investeasca in autoturisme, utilaje sau echipamente.
Valoarea TVA a ramas deductibla, acest avantaj nefiind afectat de recentele modificari ale Codului Fiscal. Doar ultima rata de leasing se supune noilor prevederi si nu ofera posibilitatea deducerii TVA.
O alta facilitate pe care leasingul o are este flexibilitatea sporita in privinta garantiilor. Astfel, doar bunul achizitionat va fi gajat, nefiind necesara solicitarea unor garatii suplimentare, ca in cazul creditelor bancare.
Conditiile de acordare mai stricte
Inainte de a semna un contract de leasing, un client trebuie sa evalueze foarte bine necesitatea achizitionarii unui bun, siguranta ca isi poate permite sa plateasca ratele de leasing si asigurarea activului, aspectele tehnice (de la ce furnizor achizitioneaza bunul, dotarile necesare, etc). Apoi sa inteleaga foarte bine structura produsului de leasing, conditiile privind avansul si perioada pe care se obtine finantarea si sa coreleze foarte bine termenele de incasare cu cele de plata.
"In situatia in care clientul are incheiate contracte temporare pe perioade de 4-6 luni, dar doreste finantare pe 48 luni, atunci acesta trebuie sa constientizeze ca este foarte probabil pe parcursul derularii contractului de leasing sa nu poata achita la timp ratele de leasing", precizeaza Mihaela Mateescu, presedinte la Raiffeisen Leasing.
Ea spune ca piata nu mai este la fel de permisiva ca in urma cu un an. Nivelul minim de avans solicitat a crescut de la 0%- 5% pana la 15% - 20%, iar perioada maxima pe care se poate acorda finantarea a scazut de la 5-6 ani la aproximativ 4 ani.
De asemenea, Mateescu recomanda clientilor sa isi dozeze eforturile financiare cat mai bine, in functie si de tipul de activitate al afacerii. "Daca avem de-a face cu o companie cu activitate sezoniera, se poate solicita plata ratelor de leasing trimestrial sau chiar semestrial", mai adauga aceasta.
Mare atentie la furnizori!
E bine de stiut ca societatea de leasing nu intervine in alegerea bunului ce urmeaza a fi finantat. Clientul este cel care cauta oferte, se decide asupra unui furnizor si prezinta oferta catre consilierul financiar.
"Una din conditiile solicitate de societatea de leasing este ca furnizorul sa fie autorizat. Daca vorbim de un bun finantat al carui pret pare exagerat putem solicita si noi oferte din piata, facem comparatii", concluzioneaza Mateescu.
Oricat de atractiva ar parea o oferta de leasing, in final, clauzele contractuale sunt cele care fac diferenta. Citirea contractului inainte de semnare devine astfel obligatorie.
"Mai ales in prezent, este foarte important de stiut care sunt implicatiile in cazul intarzierilor la plata, precum dobanzile penalizatoare", a mai precizat Mateescu.
Piata nu isi va reveni prea curand
Indiferent de avantajele fiscale sau de flexibilitate, piata de leasing nu a fost ocolita de situatia financiara dificila, iar o revenire se prefigureaza cel mai devreme in 2010, o data cu revigorarea intregii economii.
"In 2009 suntem destul de rezervati privind evolutia activitatii, deoarece o crestere nu mai reprezinta o tinta. Este foarte important pentru noi pastrarea portofoliului actual cat mai sanatos cu putinta", a mai mentionat presedintele Raiffeisen Leasing.
Mihaela Mateescu crede ca doar o stabilitate economica sustenabila poate sustine revenirea leasingului, data fiind legatura mare intre necesarul de finantare si investitiile din domenii conexe - constructii, auto, productie. Cum activitatea din aceste domenii a scazut dramatic, si cererea de finantare a inregistrat o evolutie similara.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News