Volatilitatea ridicata cu care se confrunta piata bursiera creeaza oportunitati de arbitraj pe fondurile de actiuni si mixte. Acest fenomen nu este unul de amploare, dar adminstratorii au gasit deja solutii pentru a alunga speculatorii.
Actualul mod de evaluare al activului net la fondurile mutuale - care se raporteaza cu o intarziere de pana la 2-3 zile – le fac vulnerabile la specula, mai ales atunci cand la fluctuatiile bursiere se amplifica. In acest mod, investitorii pot profita de un randament sigur in cazul unor reveniri a bursei.
Marius Olteanu, presedintele SIRA, mentioneaza ca i-a atras atentia o retragere mai devreme de o luna a unui client de-al sau, insa nu se poate pronunta daca aceasta se poate numi tentativa de speculatie.
In schimb, fondurile BT s-au confruntat cu cateva cazuri de acest gen. Directorul general de la BT Asset Management, Radu Hanga spune ca aceste intrari speculative au fost de o intensitate redusa, fara sa afecteze sensibil randamentul fondurilor.
“Este evident ca in astfel de momente exista persoane care doresc sa beneficieze speculand lacunele in legislatia privind fondurile de investitii”, afirma Radu Hanga.
Noul regulament ar evita speculatiile
“Speram ca ceea ce s-a intamplat sa grabeasca CNVM in procesul de modificare a reglementarilor privind fondurile de investitii, proiect care este in derulare. Promovarea si punerea in aplicare cat mai rapida a prevederilor noului regulament va aduce beneficii importante in ceea ce priveste protectia investitorilor pe termen lung”, subliniaza Hanga.
Acest regulament este foarte important, cu precadare in aceste momente, deoarece modul de evaluare al activului net da posibilitatea de arbitraj.
CNVM evita sa ofere un termen exact cu privire la momentul cand va fi posibila aplicarea noului regulament.
“Nu putem sa dam o data clara, insa perioada consultarilor cu administratorii s-a incheiat, iar Comisia lucreaza la acest proiect”, a declarat Cosmin Paunescu, expert in cadrul CNVM.
Administratorii iau masuri de protectie
In acest context, conducatorii fondurilor profita de orice portita oferita de legislatia actuala, pentru a lua masuri impotriva oricarui tip de atac.
“Un prim pas este acela de a sanctiona speculatorii prin intarzierea platii rascumpararilor pana la termenul maxim permis de Prospectul de Emisiune. In acest fel, cei care doresc sa speculeze sunt penalizati drastic intr-o piata foarte volatila tocmai datorita celor 10 zile lucratoare de plata a sumelor aferente rascumpararii”, precizeaza Radu Hanga.
Corneliu Stanciu, directorul general de la Zepter Asset Management, afirma ca cea mai mare parte dintre cei care au intrat in fond cu intentia de a iesi intr-un timp foarte scurt renunta la aceasta idee, cand observa ca nu pot profita imediat de aceste reveniri scurte ale pietei.
“Atunci ei nu au decat doua posibilitati: sa ramana in fond pentru o perioada mai lunga sau sa-si marcheze pierderea”, spune Corneliu Stanciu.
Comisioane de rascumparare mai mari
Un alt mijloc de a combate tentativele de specula consta in introducerea unor comisioane de rascumparare ridicate pentru perioade scurte de timp.
“In acest fel, descurajam investitiile speculative si sustinem ca si pana acum investitiile pe termen lung. Este totusi important sa mentinem grila de comisioane in niste limite care sa permita investitorilor intrarea facila in fond si chiar sa sustinem atragerea de noi investitori”, considera Hanga.
Doi administratori au actionat deja in acest sens. BT Asset Management a introdus pentru fondurile sale de actiuni, BT Maxim si BT Index, comisioane la retragere de 10% pentru plasamentele mai mici de 30 de zile.
Raiffeisen Asset Management a ridicat si mai mult comisioanele. In cazul fondului Raiffeisen Romania Actiuni, acestea ajung la 15% - in crestere de la 5% - pentru investitiile pe o perioada mai mica decat 30 de zile.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News