Procedura de insolventa nu va mai dura luni de zile pana la finalizare. Conform unor modificari legislative, cererea insolventei unei companii va trebui judecata in termen de urgenta, in maximum 5 zile. In plus, in cadrul judecatoriilor vor exista, in cel mult 6 luni, sectii de insolventa care se vor specializa in acest domeniu.
Legea insolventei a fost modificata recent, in vederea urgentarii termenelor de decizie. Conform noii reglementari, cererea debitorului care solicita insolventa se va judeca in termen de 5 zile, in camera de consiliu.
Pentru a grabi acest proces, toate procedurile privind insolventa - cu exceptia recursului - sunt de competenta unei sectii de insolventa, existenta in cadrul tribunalului in a carui raza teritoriala este inregistrat debitorul.
Sectiile de insolventa vor trebui infiintate in cel mult 6 luni, timp in care procedurile in curs vor continua pe rolul instantelor la care au fost introduse.
Finantarea nu poate fi taiata, insa poate fi diminuata
Creditorii companiei aflate in insolventa nu vor putea inchide contractele automat, potrivit modificarilor legislative. Orice clauze contractuale de desfiintare a contractelor in derulare pentru motivul deschiderii procedurii sunt nule.
Astfel, bancile care au aprobat linii de credit sau diverse forme de finantare nu vor putea inchide liniile de credit pe motiv ca firma se afla in insolventa. De asemenea, nici companiile de leasing nu vor putea considera automat inchisa finantarea si reposeda bunul, doar ca urmare a deschiderii procedurii de insolventa a unui client.
Totusi, pe parcursul perioadei de observatie, administratorul judiciar poate sa modifice clauzele contractelor de credit, astfel incat acestea sa asigure echivalenta viitoarelor prestatii.
Noua lege reglementeaza si modul in care vor fi tratate antecontractele de vanzare - cumparare. Daca vanzatorul intra in procedura de insolventa, antecontractele vor fi executate de lichidator in cazul in care pretul a fost achitat integral, nu este inferior valorii de piata a bunului, iar bunul are o importanta determinanta pentru reusita unui plan de reorganizare a companiei aflata in insolventa.
Falimentul sa va cere pentru creante de minim 30.000 lei
Cuantumul minim al creantei, pentru a putea fi introdusa cererea de insolventa a unei companii, a fost triplata, de la 10.000 lei la 30.000 lei. Totodata, in cazul salariatilor care cer insolventa, pragul minim al creantei este 6 salarii medii pe economie.
In plus, salariatii vor putea participa la procedura insolventei, fara a depune personal declaratii de creanta. In rest, toti creditorii care au in vedere recuperarea unei creante de la firma aflata in insolventa trebuie sa depuna, la timp, o cerere de inregistrare.
De asemenea, taxele de timbru, pentru inaintarea cererii de insolventa au fost si ele majorate, de la 39 lei la 120 lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News