top banner

Plata taxelor: creditele sunt mai ieftine decat penalitatile statului

31 August 2009 | Autor: Alexandra Popa

Firmele cu datorii la bugetul de stat platesc penalitati pentru intarziere de 0,1% pe zi, echivalentul unei dobanzi anuale de 35,6%. O solutie pentru antreprenorii care nu dispun momentan de lichiditati, dar doresc sa reduca acest cost usturator, este obtinerea unui credit special de la Eximbank cu dobanzi de 13%-15% pe an.
 
Conform Codului de Procedura Fiscala, fiecare zi de intarziere a platii impozitului sau taxei catre bugetul de stat aduce firmei un cost suplimentar de 0,1% din suma datorata.
 
Procentul de 0,1% pe zi este in vigoare din 2006. Inainte de aceasta data, penalitatile percepute de stat erau 0,05% pentru fiecare zi de intarziere. Cea mai mare valoare a penalitatilor s-a ridicat la 0,3% /zi, in perioada mai 1999 - august 2000.
 
Prin urmare, o firma plateste in prezent pentru amanarea platii datoriilor catre stat o dobanda de 35,6% pe an. E bine de stiut ca acest cost este mult mai mare decat dobanzile practicate de banci in cazul finantarilor pentru achitarea datoriilor bugetare.
 

Credite de la EximBank sunt de 2 ori mai ieftine

 
Daca pana nu demult, o firma cu datorii catre buget nu era agreata de banca pentru acordarea de credite, in prezent, pe piata au aparut produse de finantare special concepute pentru aceste companii.
 
EximBank a lansat creditul pentru achitarea restantelor fiscale. Acesta se acorda in lei, pe o perioada de maximum 12 luni. Finantarea oferita de banca acopera pana la 100% din necesarul societatii. Acest credit face parte din gama de produse oferite de EximBank in cont propriu si nu in numele si contul statului. 
 
Costul creditului variaza intre 13% si 15%, in functie de analiza scoring realizata de banca. Se vor lua in calcul atat performantele financiare din trecut, precum si previziunile pentru perioada de acordare a creditului.
 
Creditul poate fi accesat de orice companie care inregistreaza restante la bugetul de stat. O conditie de baza este ca respectivul solicitant sa nu figureze cu credite restante in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare (CRB).

Societatile care vor accesa acest credit beneficiaza si de reducerea cu 50% a comisionului de acordare, ca parte a masurilor de sprijin anticriza cu caracter temporar adoptate de EximBank.
 

Si statul isi da seama ca trebuie sa intervina

 
Lipsa lichiditatilor in cadrul companiilor, cauzata de criza financiara, a induplecat intr-un final si statul sa gaseasca solutii. Acestea nu implica insa reducerea penalitatilor, ci numai amanarea platii datoriilor catre stat si a executarii silite.
 
Printr-o ordonanta emisa in iulie, guvernul a decis sa ofere firmelor afectate de criza posibilitatea de a-si amana plata obligatiilor fiscale pe o perioada de maximum 6 luni. Penalitatile curg insa mai departe.
 
"Aceste firme, daca isi platesc in continuare obligatiile lunare catre stat, timp de 6 luni, amanam executarea lor silita. […] Penalitatle la datoriile pe care le au curg in continuare, ele vor trebui sa-si plateasca aceste datorii, doar ca astazi nu le executam silit si nu trimitem oamenii in somaj", a explicat premierul Emil Boc.
 
Aceasta facilitate se acorda, prin cerere, numai contribuabililor care nu inregistrau datorii catre stat la 30 septembrie 2008.
 
De curand, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a propus un proiect de ordonanta prin care se doreste esalonarea datoriilor restante ale firmelor si amanarea penalitatilor de intarziere. Reesalonarea s-ar putea face pe o durata de pana la 5 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul