Firmele cu datorii la bugetul de stat platesc penalitati pentru intarziere de 0,1% pe zi, echivalentul unei dobanzi anuale de 35,6%. O solutie pentru antreprenorii care nu dispun momentan de lichiditati, dar doresc sa reduca acest cost usturator, este obtinerea unui credit special de la Eximbank cu dobanzi de 13%-15% pe an.
Conform Codului de Procedura Fiscala, fiecare zi de intarziere a platii impozitului sau taxei catre bugetul de stat aduce firmei un cost suplimentar de 0,1% din suma datorata.
Procentul de 0,1% pe zi este in vigoare din 2006. Inainte de aceasta data, penalitatile percepute de stat erau 0,05% pentru fiecare zi de intarziere. Cea mai mare valoare a penalitatilor s-a ridicat la 0,3% /zi, in perioada mai 1999 - august 2000.
Prin urmare, o firma plateste in prezent pentru amanarea platii datoriilor catre stat o dobanda de 35,6% pe an. E bine de stiut ca acest cost este mult mai mare decat dobanzile practicate de banci in cazul finantarilor pentru achitarea datoriilor bugetare.
Credite de la EximBank sunt de 2 ori mai ieftine
Daca pana nu demult, o firma cu datorii catre buget nu era agreata de banca pentru acordarea de credite, in prezent, pe piata au aparut produse de finantare special concepute pentru aceste companii.
EximBank a lansat creditul pentru achitarea restantelor fiscale. Acesta se acorda in lei, pe o perioada de maximum 12 luni. Finantarea oferita de banca acopera pana la 100% din necesarul societatii. Acest credit face parte din gama de produse oferite de EximBank in cont propriu si nu in numele si contul statului.
Costul creditului variaza intre 13% si 15%, in functie de analiza scoring realizata de banca. Se vor lua in calcul atat performantele financiare din trecut, precum si previziunile pentru perioada de acordare a creditului.
Creditul poate fi accesat de orice companie care inregistreaza restante la bugetul de stat. O conditie de baza este ca respectivul solicitant sa nu figureze cu credite restante in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare (CRB).
Societatile care vor accesa acest credit beneficiaza si de reducerea cu 50% a comisionului de acordare, ca parte a masurilor de sprijin anticriza cu caracter temporar adoptate de EximBank.
Si statul isi da seama ca trebuie sa intervina
Lipsa lichiditatilor in cadrul companiilor, cauzata de criza financiara, a induplecat intr-un final si statul sa gaseasca solutii. Acestea nu implica insa reducerea penalitatilor, ci numai amanarea platii datoriilor catre stat si a executarii silite.
Printr-o ordonanta emisa in iulie, guvernul a decis sa ofere firmelor afectate de criza posibilitatea de a-si amana plata obligatiilor fiscale pe o perioada de maximum 6 luni. Penalitatile curg insa mai departe.
"Aceste firme, daca isi platesc in continuare obligatiile lunare catre stat, timp de 6 luni, amanam executarea lor silita. […] Penalitatle la datoriile pe care le au curg in continuare, ele vor trebui sa-si plateasca aceste datorii, doar ca astazi nu le executam silit si nu trimitem oamenii in somaj", a explicat premierul Emil Boc.
Aceasta facilitate se acorda, prin cerere, numai contribuabililor care nu inregistrau datorii catre stat la 30 septembrie 2008.
De curand, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a propus un proiect de ordonanta prin care se doreste esalonarea datoriilor restante ale firmelor si amanarea penalitatilor de intarziere. Reesalonarea s-ar putea face pe o durata de pana la 5 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News