In conditiile in care nevoia de lichiditati ramane ridicata, iar creditele bancare au devenit din ce in ce mai greu de obtinut, finantarile sale-lease back au revenit in atentia companiilor. Firmele pot sa isi vanda activele fixe, iar apoi sa le inchirieze la loc de la cumparator, transformand activele imobilizate in lichiditati.
Activitatea de lease back este destinata, in special, companiilor care au nevoie de finantare, dar nu doresc sa apeleze la un credit bancar si nici sa renunte la activele detinute. Produsul de tip sale & lease back presupune vanzarea activului fix (cladiri, vehicule, echipamente), cu posibilitatea de a-l folosi in continuare, prin plata unei chirii.
“In perioade ca aceasta pe care din pacate o traversam, nevoia de lichiditate determina agentii economici sa caute toate variantele de finantare a activitatii desfasurate, variante care includ si un astfel de tip de finantare”, a precizat Dan Constantinescu, directorul general al UniCredit Leasing.
Operatiunea elibereaza o suma importanta de bani prin transformarea activului detinut in lichiditate, dar nu destabilizeaza activitatea companiei, deoarece respectivul bun poate fi in continuare utilizat in aceleasi conditii.
Finantarile in system de lease-back conduc si la o imbunatatire a situatiei financiare a companiei, crescand indicatorii de lichiditate.
Romanii nu sunt inca fani de lease back
“Trecand peste pragul psihologic de a nu mai fi proprietarul activului respectiv, pot exista unele elemente care sa influenteze negativ romanii in decizia de a apela la o astfel de finantare, in functie de tipul activului”, a mai precizat seful UniCredit Leasing.
Pana in prezent, cele mai importante operatiuni de lease back s-au derulat in domeniul hotelier. In 2006, Novotel a facut obiectul unei astfel de tranzactii, prin care grupul Accor a incasat de la divizia imobiliara a Erste mai multe zeci de milioane euro pentru cedarea dreptului de proprietate.
In 2008, hotelul Ibis din Constanta a fost cedat prin sale and lease back de catre Continental Hotels. Un an mai tarziu, Continental Hotels a instrainat prin aceeasi metoda si hotelul Hello din Bucuresti.
O problema in momentul de fata pentru finantarile lease-back o reprezinta stabilirea pretului la care se va face tranzactia. Dan Constantinescu spune ca din cauza dinamicii scazute a tranzactiilor imobiliare, stabilirea pretului este mai dificila.
In consecinta, in situatia in care activele care urmeaza a fi valorificate prin lease back sunt reprezentante de imobile, companiile vor obtine sume relativ reduse prin cedarea acestora. Pe de alta parte insa, garantarea unui credit bancar cu un activ imobiliar pune compania in aceeasi situatie, suma obtinuta fiind afectata de scaderea pietei imobiliare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News