Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a efectuat impreuna cu reprezentantii Registrului Auto Roman controale in 17 judete din tara si in capitala la distribuitorii de piese auto. In urma neregulilor descoperite s-au oprit definitiv de la comercializare 73 de produse si altele au fost suspendate temporar.
Cu aceasta ocazie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a acordat 470 de amenzi in valoare totala de aproape 2 milioane lei.
Principalele nereguli descoperite vizau legalitatea functionarii operatorului economic, informarea consumatorilor, vanzarea produselor si a garantiile asociate si verificarea calitatii.
Certificate de garantie cu probleme
Inspectorii ANPC au descopeit nereguli ca lipsa afisarii in mod vizibil a denumirii unitatii, a orarului de functionare sau a preturilor si tarifelor atasate.
De asemenea, autoritatile au aplicat sanctiuni pentru informarea necorespunzatoare a consumatorilor cu privire la elementele de indentificare si caracterizare a produselor comercializate, cum ar fi denumirea produsului sau a producatorului si caracteristicile tehnice.
In anumite cazuri, comerciantii nu furnizau informatii traduse in limba romana pentru elementele de informare, durata medie de utilizare, precum si modalitatea de ansamblare si montare.
Abaterile de acest gen s-au gasit la discuri de ambreiaj sau frana, filtre de ulei, placute de frana, cabluri de ambreiaj si acceleratie aduse din import, cablu de kilometraj si nu numai.
Inspectorii ANPC au gasit produse oferite spre vanzare care nu contineau declaratia de conformitate si certificatul de garantie sau modalitatea de asigurare a garantiei – intretinere, reparare, inlocuire.
Aceste nereguli s-au inregistrat la produse precum capete de bare, placate de frana, elemente de directie, frana de mana, amortizor, capete planetara sau pompe de apa.
Alte deficiente s-au remarcat la calitatea produselor. Aici s-a descoperit lipsa documentelor de validare a calitatii pentru produse auto de origine si produse auto de schimb de origine, lipsa marcajului CE, lipsa omologarii RAR sau lipsa marcajului de secretizare.
In plus reprezentantii ANPC au constatat ca se comercializau produse pentru dezghetat parbrizul, aditivi motorina, solutii radiator, cu termenul de valabilitate expirat sau vopsele auto iesite din perioada de valabilitate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News