Asociatiile familiale, micii intreprizatori de la tara, pastorii si cultivatorii vor avea acces la finantare din fonduri austriece prin intermediul Good.bee Credit, o companie nebancara pusa la punct de Erste Foundation si Centrul pentru Dezvoltare Economica. Scopul acesteia este sa contribuie la finantarea mediului rural.
Good.bee Credit este prima companie de microcreditare pe care Erste Foundation, actionar majoritar al grupului Erste, a lansat-o in Europa Centrala si de Est.
Pentru noua companie, Erste Foundation a ales sa mearga pe cai batatorite si a incheiat un parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare Economica (CDE), organizatie non-guvernamentala care se ocupa cu finantarea micilor intreprinzatori romani.
In urma fuziunii, s-a creat o noua institutie financiara nebancara (IFN) care va putea avea acces la fondurile Fundatiei Erste. “Banii pe care ii primim in urma calitatii de actionar al grupului Erste dorim sa ii oferim inapoi celor care au nevoie de ajutor, in pietele in care suntem prezenti”, a precizat Boris Marte, membru in consiliul de administratie al Fundatiei Erste.
CDE are o experienta de peste 10 ani in acordarea de microcredite in zonele defavorizate din Romania, dispune de 10 sedii locale si are la activ un portofoliu de 4.500 de clienti, care ar putea fi transferati catre noua companie in cazul in care si-ar mai dori un microcredit.
Alaturi de cei doi parteneri s-a alaturat si BCR, care va facilita transferul de fonduri din Austria catre sucursala Good.bee Credit din Romania, dar va oferi si finantare suplimentara in vederea acordarii de microcredite, atunci cand este necesar.
“A fost greu de explicat unui grup ca BCR conceptul de incluziune sociala si faptul ca exista si alte lucruri in afara de partea comerciala, dar in final am reusit”, a mai precizat Boris Marte, referindu-se la parteneriatul incheiat.
Microcredite direct de la piata
Creditele acordate de Good.bee sunt destinate micilor intreprinzatori din mediul rural sau orase mici, in special celor implicati in activitati agricole, care au nevoie de finantare pentru dezvoltarea afacerii, dar nu au acces la credite bancare clasice.
Personalul Good.bee Credit isi va desfasura activitatea in cadrul comunitatii, fiind prezent inclusiv in piete si magazine, asistand clientii direct la locul lor de activitate.
Suma maxima ce va putea fi obtinuta este de 50.000 euro sau echivalentul in lei, pe cel mult 5 ani. Sumele vor putea fi utilizate numai pentru investitii sau pentru finantarea capitalului de lucru, inclusiv in vederea co-finantarii fondurilor europene primite pentru diverse proiecte.
Costul creditelor
“Creditele vor fi acordate la dobanda pietei. Principalul avantaj este ca vom servi clienti care nu sunt eligibili pentru a obtine un imprumut de la banca”, a precizat Anca Ciobanu, directorul general al noii companii.
Costul mediu al unui credit acordat in lei va fi reprezentat de un comision de 14%-16%, platit de la acordare.
“Vom realiza si o analiza de senzitivitate a solicitantilor care doresc credite in euro. Cine nu trece, poate lua numai credite in lei”, a mai mentionat Ciobanu.
Pana la finalul lui 2010, Good.bee Credit isi propune sa acorde credite in valoare de 15 milioane euro, in special antreprenorilor de la tara. Nu vor fi acordate credite pentru lansarea unei noi afaceri, cu exceptia cazurilor cand noua activitate este demarata de un client vechi al CDE.
Pe viitor, Erste Foundation si-a propus sa dezvolte gama de produse oferite clientilor micro prin inserarea de asigurari, pensii, depozite. “Avem o discutie cu Vienna Insurance Group si speram sa punem la punct si un produs de microasigurare”, a precizat Boris Marte.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News