Criza financiara a redus puternic activele nete ale fondurilor mutuale din regiune, conform unui studiu realizat de UniCredit Group. Din cauza caderilor bursiere si a volatilitatii crescute, investitorii s-au ferit in 2008 chiar si de fondurile care in anii trecuti inregistrasera castiguri nete record.
Pe fondul crizei financiare si mai ales a panicii care a pus stapanire pe investitorii din tarile din Europa Centrala si de Est (ECE), indicii bursieri s-au depreciat cu mai mult de 50% in primele 9 luni ale lui 2008.
Cea mai mare cadere a fost inregistrata in cazul burselor din Rusia, Romania, Croatia si Bulgaria.
Evolutia slaba a bursei s-a reflectat puternic in rezultatele fondurilor mutuale, care au urmat indeaproape pierderile titlurilor companiilor listate la bursa in care au facut facute plasamentele.
Fondurile din regiune au rezistat scaderilor bursiere pana la finele lui 2007, criza resimtindu-se cu intarziere in aceasta parte a Europei, spun analistii Unicredit.
Investitorii romani nu s-au grabit sa-si retraga banii
Insa, odata cu 2008, acestea au pus stapanire si pe industria fondurilor est-europene, chiar din prima jumatate a anului avand loc iesiri nete record de active.
Investitorii din Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, Turcia si Rusia au retras aproximativ 4,3 miliarde de euro, din care peste 2 miliarde au fost rascumparate inca din primul trimestru.
Valul rascumpararilor a continuat si in al treilea trimestru, astfel ca activele nete totale administrate de societatile din regiune s-au diminuat cu 16% in numai 9 luni.
Cele mai afectate au fost fondurile mutuale din Croatia, Polonia si Bulgaria. Acestea au inregistrat scaderi ale activelor nete intre 25% si 50% in aceasta perioada.
In Romania, acestea s-au diminuat doar cu 9%. Volumul acestora ramane insa in continuare cel mai scazut din regiune. Astfel, cele 244 de milioane de lei nu reprezinta nici o treime din activele nete ale fondurilor din Bulgaria, urmatoarea tara in topul cu cel mai mic volum al activelor administrate din Europa Centrala si de Est.
Rascumparari record in Polonia
Cele mai mari rascumparari nete s-au vazut in cazul fondurilor din Polonia. In perioada ianuarie-septembrie 2008, acestea au contabilizat iesiri nete aproape de 8 miliarde de euro.
Scaderile semnificative au fost cauzate si de faptul ca cea mai mare parte a fondurilor poloneze sunt de actiuni si diversificate – aproximativ 70%, explica analistii. Indicele bursei de la Varsovia (WIG) s-a depreciat cu 35% in primele 9 luni ale anului.
Si fondurile din Croatia au raportat iesiri nete de peste 1 miliard de euro in primele 3 trimestre ale lui 2008, determinand o injumatatire a activelor nete administrate. Numai cele slovace au raportat o crestere a activelor nete de 5,4 miliarde euro.
In restul tarilor din ECE, scaderile foarte mari de pana la 60% semnalate de fondurile de actiuni si mixte, nu au dus la rascumparari nete in prima jumatate a anului. Acesta este cazul Slovaciei, Ungariei si Romaniei.
Fondurile bulgaresti investesc inca puternic in actiuni
In contextul unei aversiuni la risc sporite, s-a observat o diminuare a plasamentelor bazate pe actiuni de la 26% la 19% din portofoliu in primele 9 luni ale lui 2008.
Cu toate acestea, investitiile in active riscante inca reprezinta o treime din activele nete totale administrate de fonduri din tari ca Rusia sau Croatia, iar in Bulgaria aproape 70%. In Romania si Polonia acestea se mentin in continuare intre 20 si 25%.
Evolutia negativa a burselor din regiune a determinat in schimb o crestere a plasamentelor in instrumente cu venit fix, mai ales ca bancile se intrec in oferte tot atractive in cursa pentru atragerea lichiditatilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News