Aproape 80% dintre cei care au contractat un credit in ultimele 12 luni s-au indatorat la banci sau institutii financiare nebancare cu sume de pana la 9.000 lei, arata un studiu efectuat de Grupul de Economie Aplicata la comanda ALB. Un sfert din cei care au solicitat un imprumut nu s-au incadrat pentru suma dorita.
Doar una din cinci persoane chestionate a raspuns ca are cel putin un credit de nevoi personale iar peste doua treimi nu au contractat nici un imprumut pana in prezent.
Peste un sfert din respondentii care au contractat un credit in ultimul an s-au indatorat cu sume mai mici de 1.000 lei. 22% au obtinut un imprumut intre 1.000 si 3.000 lei, 21,5% au optat pentru sume intre 3000 si 6.000 lei, iar sume cuprinse intre 6.000 si 9.000 lei au solicitat aproximativ 9% dintre cei intervievati.
Doar 18,5% dintre totalul respondentilor care au contractat un credit au apelat la finantare pentru a obtine o suma mai mare de 9.000 lei.
Una dintre explicatii poate fi pusa si pe seama restrictivitatii bancilor si intitutiilor de credit. Doar 67% dintre cei care au aplicat pentru finantare au obtinut suma dorita in timp ce 25% au primit un imprumut mai mic decat cel solicitat.
Romanii se indatoreaza pentu frigidere
Motivul principal pentru care cei chestionati au motivat apelarea la un credit este achizitionarea de bunuri de folosinta indelungata. Peste jumatate dintre respondenti au folosit finantarea primita in acest scop.
Aproape 20% au afirmat ca au contractat un credit pentru a depasi o lipsa temporara de bani iar 18% pentru nevoi urgente. Aproximativ una din 10 persoane a folosit banii obtinuti prin credit pentru a-si achita alte datorii si una din 20 pentru a-si plati facturile la utilitati.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News