top banner

CNVM va elimina speculatiile fara risc pe fondurile mutuale

25 Ianuarie 2009 | Autor: Alina Branescu

CNVM propune o masura care va elimina intarzierea de 2-3 zile cu care este calculata valoarea unitatilor la fondurilor mutuale. Acest decalaj permite investitorilor sa speculeze fara niciun risc evolutiile bursiere, cumparand si vanzand unitati de fond.
 
De mult timp, administratorii de fonduri si-au aratat nemultumirea cu privire la faptul ca legislatia in vigoare permite ca valoarea activului net unitar sa se calculeze cu o intarziere de 2-3 zile.
 
Astfel, investitorul poate intui dinainte valoarea unitatii de fond. Spre exemplu, daca pretul unei actiuni la bursa se aprecia cu 10% intr-o sedinta de tranzactionare, aceasta crestere se reflecta in randamentele fondurilor dupa trecerea a 2 zile lucratoare. In acest mod, investitorul putea profita de un randament sigur numai urmarind evolutia cotatiilor bursiere.
 

Intarzieri in implementare

 
Aceasta portita urma sa fie inchisa de noul regulament pentru fondurile de investitii propus de CNVM inca din 2008, care insa tot intarzie sa apara.
 
“Administratorii de fonduri, prin intermediul Asociatiei Administratorilor de Fonduri au facut toate demersurile necesare pentru ca proiectul de regulament sa fie aprobat cat mai curand, insa nu se mai stie nimic de acesta”, a precizat pentru Conso.ro presedintele Star Asset Management, Dorin Danescu.
 
Presedintele Asociatiei pentru Protectia Investitorilor (ANPI), Mihail Nicolaevici spune ca asociatia este responsabila pentru amanarea aplicarii noii variante a regulamentului CNVM privind infiintarea si functionarea fondurilor de investitii.
 
“Sunt bune modificarile aduse, insa acestea ajuta numai societatile de administrare a investitiilor, nu si investitorii”, a declarat pentru Conso.ro, Mihail Nicolaevici.
 
El spune ca rezolvarea cazului Fondul Oamenilor de Afaceri este mult mai important, mai ales ca nici proiectul noului regulament nu a clarificat modul de anulare a atestatului de functionare a acestui fond. Potrivit lui Nicolaevici, investitorii au cerut desfiintarea fondului, spunand ca au fost inselati.
 
“Cateva cerinte am avut pentru modificarea legislatiei in vigoare, insa CNVM nu vrea sa clarifice anumite aspecte din regulament. Pentru aceasta am facut o plangere penala. Posibil ca prin februarie sa aiba loc o procedura in contencios administrativ pentru a rezolva litigiile”, a adaugat Nicolaevici.
 

CNVM propune o noua masura

 
Pe 22 ianuarie 2009, Comisia a venit cu o alta masura in vederea unui calcul mai adecvat al activului net unitar. Aceasta se afla in dezbatere publica pana pe 26 ianuarie 2009.
 
“Speram ca acest lucru (n.r. - speculatiile) sa fie eliminiat odata cu intrarea in vigoare a acestei masuri, deoarece odata cu aceasta va disparea intarzierea publicarii activului net”, a precizat directorul general de la BT Asset Management, Radu Hanga.
 
Anul 2008 a dat batai serioase de cap administratorilor de fonduri care, in lipsa unei legislatii aliniate la normele europene, au cautat singuri metode de stopare a speculatiilor si de protejare a investitorilor pe termen lung.
 
Unii au ales sa-si majoreze comisioanele de rascumparare pana la niveluri de 15%, altii au apelat la suspendarea operatiunilor de subscriere si rascumparare a unitatilor de fond in conditii exceptionale – sarbatori legale, evenimente politice sau economice, suspendarea tranzactiilor pe o piata reglementata, evolutie extrem de proasta a bursei.
 
Ultimul administrator care a recurs la astfel de metoda este Globinvest. Acesta a apelat atat la introducera unor comisioane de rascumparare de 15% pentru plasamente de pana la 15 zile, dar si la o clauza noua.
 
Aceasta permite societatii sa respinga cererea de subscriere la fondurile mutuale administrate – Napoca si Transilvania – daca “investitorii au realizat un numar de 3 operatiuni succesive de cumparare urmate de rascumparare in termen de 6 luni anterior datei depunerii cererii”.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii
Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul