top banner

Bancile intra sub lupa Protectiei Consumatorului

01 Iulie 2008 | Autor: Alexandra Popa

In urma unei actiuni de control demarate de Protectia Consumatorului (ANPC) 14 banci au fost amendate deoarece nu au respectat drepturile propriilor clienti. Cu toate acestea, doar o parte dintre practicile incorecte au fost si suspendate. ANPC invoca lipsa unei legislatii care s-o ajute in domeniul protectiei consumatorului de servicii financiare.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a primit de la inceputul anului 693 de reclamatii privind serviciile financiar bancare. In consecinta, ANPC a demarat o ampla actiune de control la peste 20 de institutii bancare. Aceasta s-a finalizat cu aplicarea de amenzi la 14 dintre acestea, ca urmare a constatarii unor minusuri in relatia cu clientii.
Bancile amendate sunt Banca Romaneasca, BCR, ABN Amro Bank, Volksbank, Credit Europe Bank, UniCredit Tiriac Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank. BRD, CEC, Bancpost, OTP Bank, Libra Bank si Banca Carpatica iar cuantumul total al amenzilor se ridica la 150.000 lei.
Abaterile amendate de autoritate au constat in special in practica bancilor de a introduce comisioane noi pe parcursul derularii contractului, tarife disproportionate in raport cu serviciile oferite, modificarea costurilor fara notificare prealabila, inregistrarea eronata a clientilor in Biroul de Credit sau informarea precara a consumatorilor cu privire la conditiile de creditare.
ANPC: legea nu ne sustine
"Din pacate amenzile pe care le putem aplica, conform legii, sunt destul de scazute", a precizat Dan Vlaicu, presedintele ANPC. El a adaugat ca nici reglementarile existente nu ofera un suport destul de puternic pentru activitatea autoritatii.
In acest sens, ANPC lucreaza la un nou proiect de lege care urmeaza sa fie gata in aproximativ o luna. Scopul acestuia este de a proteja mai bine interesele clientilor bancari.
Printre prevederile noii reglementari se vor numara si stabilirea unor comisioane fixe pe toata durata derularii unui contract de credit si stabilirea unei formule clare de calcul a dobanzii variabile. 

Dobanda calculata mai transparent
 
In ceea ce priveste transparenta modului de calcul a dobanzii, punctul de vedere al Asociatiei Romane a Bancilor a fost preluat si de ANPC. Astfel, proiectul nu va impune calcularea dobanzii in functie de un indice monetar stabilit pe piata financiara in mod independent, cum sunt Robor sau Euribor, fiind invocata volatilitatea.

In afara de creditul ipotecar unde formula dobanzii este reglementata deja de legea nr 190/1999, in cazul celorlalte tipuri de credite se va putea lua in considerare o dobanda de baza a bancii la care sa se adauge o marja, fixa pe toata perioada. Singura conditie este ca aceasta dobanda sa fie transparenta, iar orice modificare sa fie notificata clientului.
Notificarea se poate face prin doua modalitati, in functie de alegerea clientului. Se poate transmite de fiecare data cand apar schimbari in dobanda un nou scadentar prin posta sau se poate opri acest scadentar la banca, de unde clientul sa il ridice atunci cand are drum la banca.
In paralel s-a format un grup de lucru mixt alcatuit din reprezentanti ai ANPC si ai Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) pentru implementarea si in Romania a unui Cod de Bune Practici in domeniul bancar.
 
Bancile isi recunosc vina, dar persista in greseala
 
Din cele 14 banci amendate, 9 au decis sa plateasca, iar restul au atacat decizia ANPC in instanta. Contestatarele sunt BCR, ABN Amro Bank, UniCredit Tiriac Bank, BRD, CEC Bank si Bancpost.
 
In opinia reprezentantilor ANPC, chiar daca bancile nu vor avea castig de cauza, verdictul legal consta doar in plata amenzii si a eventualelor cheltuieli adicente procesului. Banca nu este obligata sa suspende practica pentru care a primit amenda si poate sa o uzeze in continuare.

Astfel, pentru clientii pagubiti singura solutie ramane atacarea in instanta, in nume propriu, a bancii si obtinerea unei eventuale solutionari favorabile din partea justitiei. Verdictul dat nu se va aplica insa si celorlalti clienti aflati in situatii similare.
Din punct de vedere moral si al imaginii, insa, ar fi extrem de daunator pentru banci sa nu-si modifice practicile si prevederile contractuale, chiar si pentru alti clienti aflati in posturi similare.
Sunt insa si situatii in care bancile sunt obligate sa-si schimbe comportamentul. Una dintre acestea o reprezinta renuntarea la costul excesiv in cazul scrisorilor de refinantare. Asa cum Conso.ro a dezvaluit in premiera, aceste scrisori, in fapt simple hartii cu informatii legate de soldul contului, ajungeau sa fie eliberate de banca clientilor pentru sume ce atingeau chiar si 150 euro!!
ANPC considera ca aceasta reprezinta o practica comerciala incorecta, in conformitate cu legea 363/2007, si ea trebuie suspendata, chiar si in cazul in care banca alege sa conteste decizia ANPC in instanta.
"Intr-un interval de o saptamana, suspendarea practicii de a solicita sume foarte mari pentru scrisoarea de refinantare va intra in legalitate", a declarat Dan Vlaicu, presedintele ANPC.
 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Aplicația de Mobile Banking de la Garanti BBVA devine spiridușul digital al sărbătorilor, oferindu-le clienților posibilitatea de a aplica pentru un credit de nevoi personale și pentru un card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără nevoia de a vizita o agenție bancară.

18 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Garanti Bank este una dintre bancile care propune o strategie de promovare a solutiilor de creditare obtinute prin aplicatia mobila.

10 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul