top banner

Smecherii nu mai pot “sifona” fondurile de actiuni

24 Aprilie 2009 | Autor: Alina Branescu

Atacurile speculative ce au provocat pierderi de capital semnificative din fondurile mixte si pe actiuni nu vor mai fi posibile dupa ce in sfarsit CNVM a aprobat propunerea societatilor de administrare prin care operatiunile de cumparare/ rascumparare de titluri nu mai sunt onorate la valoarea unitara a activului net calculata in urma cu 2-3 zile.
 
Sase administratori au pornit deja demersurile in vederea implementarii normei adoptate de CNVM. Graba lor nu surprinde din moment ce, de mai bine de doi ani, administratorii de fonduri fac lobby la CNVM sa se modifice Regulamentul nr. 15/ 2004 privind functionarea fondurilor de investitii, iar una dintre cele mai importante doleante a constat tocmai in inlaturarea procedurii prin care operatiunile la care se fac cumpararile/r ascumpararile de titluri utilizeaza un nivel al activului net care corespunde cotatiei activelor din portofoliile fondurilor valabile in urma cu 2 - 3 zile.
 

Mirajul castigurilor fara risc

 
Aceasta hiba in legislatia CNVM a creat “oportunitati” de castiguri facile si fara risc pentru asa-zisii investitori pragmatici. Mecanismul era simplu. In momentul in care bursa inregistra o scadere semnificativa (ziua t) evident ca activul net al unui fond cu plasamente semnificative in actiuni se diminua la randul sau.
 
Numai ca valoarea activului net din ziua t era utilizat in operatiunile de cumparare de titluri abia doua zile mai tarziu, adica in ziua t+2. Evident un investitor pragmatic care urmarea evolutia bursei putea sa cumpere titluri la un fond pe actiuni in ziua t+2 la un nivel al valorii activului net care reflecta o scadere majora a bursei in ziua t cunoscand spre exemplu ca in ziua t+1 sau t+2 bursa si-a revenit si actiunile au inregistrat o crestere simtitoare. Asa ca, singurul lucru pe care trebuia sa il faca era sa-si “marcheze” profitul depunand o cerere de rascumparare in ziua t+3 sau t+4, cand, de data aceasta, activul net oficial reflecta miscarea in sens invers a bursei din urma cu doua zile.
 
Cum volatilitatea bursei a fost ridicata in ultimul an, cu variatii mari si in sensuri diferite ale preturilor actiunilor, speculatorii au avut nenumarate ocazii pentru a profita de pe urma fondurilor mutuale cu plasamente semnificative la bursa si asa foarte anemice din punctual de vedere al valorii activelor.  
 
In acest fel o scapare bizara a autoritatii de reglementare a transformat fondurile de actiuni in “vehicule” veritabile de facut bani pentru cei “smecheri” in ale investitiilor. S-a putut de altfel observa in trecut ca intrarile cele mai mari de bani in fondurile pe actiuni veneau exact dupa cele mai dure corectii ale bursei. Cei mai dezavantajati de aceste practici au fost de-a lungul timpului tocmai investitorii pe termen lung deoarece fondurile in care au investit au pierdut lichiditati, activele nete s-au subtiat, iar administratorul nu a putut sa-si urmareasca fidel o anumita strategie de plasamente vizata.
 
Acest lucru este confirmat si de reprezentantii administratorilor. “Prin aceasta masura se incearca o diferentiere a profilului investitorilor. Volatilitatea maxima de pe piata de capital din ultimul an combinata cu lipsa unor prevederi concrete in legislatia locala au facut ca investitorii pe termen mediu si lung sa fie dezavantajati de atacurile speculatorilor”, a precizat presedintele Erste Asset Management, Dragos Neacsu, in cadrul conferintei de presa a Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF) dedicate acestui subiect. 
 

Noua procedura de cumparare/rascumpare de titluri
 
Astfel, odata ce administratorii fondurilor mutuale vor implementa aceasta schimbare la Regulamentul nr 15/ 2004, investitorii care se decid sa subscrie unitati de fond in cadrul unui fond nu vor mai cunoaste pretul de achizitie al unitatilor de fond, cum se intampla pana acum.
 
In acest sens, investitorul nu va mai subscrie un numar de unitati de fond, ci va investi o anumita suma, in limita careia ulterior va fi alocat un numar de titluri, a explicat  presedintele BRD Asset Management, Dan Nicu.
 
Astfel, nestiindu-se activul net exact de la data achizitiei de tiluri de fond, investitorii vor fi descurajati sa speculeze fondurile de actiuni si diversificate. “Efectele benefice ale inlaturarii actualelor practici de utilizare a activului net oficial in operatiunile de cumparare/ rascumpare de tiluri se vor vedea in lunile urmatoare, deoarece in continuare ne asteptam o crestere a volatilitatii bursei de la Bucuresti”, considera Neacsu.
 

Comisioanele la rascumparare vor fi reduse

 
Confruntati cu lipsa de reactie a CNVM in a reglementa astfel de anomalii ce au afectat sanatatea fondurilor noastre mutuale, administratorii nu au avut de ales decat sa mareasca comisioanele la rascumparare la valori descurajante de pana la 15%, in special pentru durate ale investitiilor de pana la 30 zile.
 
Prin luarea in considerare a activului net din ziua curenta la efectuarea operatiunilor de cumparare/ rascumparare nu mai este necesara aceasta masura de aparare a fondurilor si administratorii deja au anuntat reduceri sau chiar anularea unor comisioane de rascumparare. “Ne asteptam ca aceste comisioane sa fie anulate, deoarece aceastea au fost masuri luate pentru a proteja investitorii pe termen mediu si lung”, considera Dragos Neacsu, spunand insa ca gradul de reducere depinde insa in mare parte de competitie.“Nu toti le vor diminua in aceeasi masura”, a precizat seful Erste Asset Management.
 
BT Asset Management este prima societate care a depus la CNVM documentatia aferenta in vederea reducerii acestor comisioane penalizatoare aplicate investitorilor. Aceasta este si prima societate de administrare care va aplica aceasta masura, incepand cu 27 aprilie 2009. De asemenea, alte cinci societati – KD Investments, OTP Asset Management, Aviva Investors, Target Asset Management si Zepter Asset Management – au publicat note de informare a invetitorilor pe site-ul propriu care atesta intrarea in vigoare in cursul lunii mai a modificarilor induse de norma CNVM privind politica de subscriere/ rascumparare de titluri cu efecte si in ceea ce priveste comisioanele de rascumpare aplicate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii
Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul