top banner

Modalitatile de recuperare a TVA pentru bunurile achizitionate din strainatate

06 Ianuarie 2010 | Autor: Bianca Vlad

Incepand de la 1 ianuarie 2010, Comisia Europeana a hotarat schimbarea procedurii de rambursare a TVA intre statele membre, dand posibilitatea depunerii in format electronic a cererilor de rambursare la autoritatea statului de rezidenta, care va transmite ulterior solicitarea catre autoritatile statului membru de rambursare.

Sunt situatii in care companiile din Romania achizitioneaza bunuri sau servicii (de exemplu: servicii educationale - training, lucrari asupra bunurilor mobile corporale – reparatii, prelucrari, servicii hoteliere, etc) de la furnizori / prestatori stabiliti in state membre ale Uniunii Europene sau chiar din afara UE si pentru care acesti furnizori sunt obligati sa colecteze TVA din statul respectiv.

Pentru a nu reprezenta un cost pentru companiile in cauza, acestea trebuie sa-si recupereze taxa platita de la autoritatile fiscale din statul de rezidenta al furnizorului / prestatorului.

Tocmai pentru a evita astfel de costuri, este important de stiut ca legislatia europeana, implementata si in legislatia nationala, permite recuperarea TVA platita de companii in strainatate (din state membre, cat si din anumite state terte).

Tari din care se pot recupera taxele platite

Pentru a demara procesul de restituire, companiile trebuie sa urmeze procedurile specifice prevazute de legislatia in vigoare, iar in cazul recuperarii TVA din state terte trebuie sa se asigure in plus si de existenta acordurilor de reciprocitate incheiate de Romania, care la acest moment are astfel de acorduri numai cu Elvetia (pentru orice servicii si bunuri) si Turcia (aria este restransa in acest caz la anumite bunuri si servicii). 

In ceea ce priveste procedura de restituire, aceasta difera in functie de legislatia statului in care se solicita rambursarea, dar trebuie avut in vedere si statul membru in care solicitantul este stabilit. Respectiv, daca acesta este stabilit intr-un stat membru sau nu. Ca atare, o companie romaneasca poate recupera taxa platita in orice alt stat membru al Uniunii Europene si poate recupera taxa platita intr-un stat cu care Romania are semnat un acord de reciprocitate in acest sens.

Procedurile de restituire a TVA se pot dovedi greoaie in practica, functie de nivelul de birocratie al fiecarei tari, de legislatia in vigoare, de resursele financiare ale tarii respective, etc. Mai exact, majoritatea statelor membre solicita ca cererile de rambursare si documentele ce vin in sprijinul solicitarii sa fie depuse in limba lor oficiala, la un anumit sediu al autoritatilor fiscale (nu intotdeauna usor accesibil nerezidentilor), in format fizic, etc, fapt ce ingreuneaza procesul de rambursare efectiv (adica, depunerea cererilor, analiza documentelor si tranzactiilor in cauza, colaborare cu autoritatile, etc).

Mai mult decat atat, majoritatea autoritatilor fiscale solicita prezentarea de documente in original (de ex. facturile de achizitie, documentele de plata, contracte, etc) in scopul acordarii rambursarii de TVA. Acest aspect duce de cele mai multe ori la renuntarea la cererea de rambursare, deoarece companiile risca fie amenzi mari, fie riscuri de nedeductibilitate (nu numai a TVA cat si a cheluielilor cu serviciile / bunurile pentru care se solicita rambusarea), in cazul in care si autoritatile din tara de rezidenta solicita pe parcursul controalelor aceleasi documente in original.   

Comisia Europeana a simplificat procedura

Datorita nevoii resimtite atat de mediul de afaceri, cat si de autoritatile fiscale de a usura procesul de rambursare, Comisia Europeana a hotarat schimbarea procedurii de rambursare intre statele membre (nu si cea aplicabila intre state membre si terte), care va fi simplificata si modernizata incepand cu 1 ianuarie 2010, dand posibilitatea utilizarii mijloacelor tehnice moderne.

Schimbarea principala consta in faptul ca cererile de rambursare se pot depune in format electronic la autoritatea statului de rezidenta, care va transmite ulterior solicitarea catre autoritatile statului membru de rambursare. Astfel se elimina interactiunea companiei cu autoritatile dintr-un alt stat membru care poate genera costuri suplimentare, dar si probleme la nivel de comunicare.

Mai mult decat atat natura bunurilor/serviciilor cuprinse in cerere se descrie conform unor coduri prestabilite, precum: (1) combustibil, (2) inchiriere de mijloace de transport, (4) taxe rutiere de acces si taxa de utilizare a drumurilor, (5) cheltuieli de deplasare, de exemplu cu taxiul sau cu mijloacele de transport public, etc.

Statul membru de rambursare poate solicita totusi oricand informatii suplimentare, pe care le considera necesare solutionarii cererii aflate in analiza, cum este si in cazul procedurii actuale.

Termenul limita pentru depunerea cererii este 30 septembrie

Cat priveste termenul limita de depunere a cererii de rambursare, si acesta se va schimba de la 30 iunie a anului urmator perioadei in care taxa pentru care se solicita rambursarea a fost achitata, la 30 septembrie a aceluiasi an.

Noutatea consta in faptul ca autoritatile fiscale din statul de rezidenta al solicitantului vor analiza intr-o prima faza cererea de rambursare, aceasta fiind inaintata ulterior spre solutionare autoritatilor din statul membru de rambursare. Statul membru de rambursare va comunica solicitantului decizia de aprobare sau, dupa caz, respingere a rambursarii in termen de 4 luni de la data primirii cererii de rambursare.

Totusi, chiar daca se doreste simplificarea unor procese care in ultimii doi ani s-au dovedit destul de laborioase, autoritatile fiscale din Romania nu au implementat inca aplicatia electronica in baza careia se poate obtine rambursarea de TVA. Totusi, aceasta procedura de restituire a TVA este prezentata si in legislatia nationala cu aplicabilitate de la data de 1 ianuarie 2010.

Cat priveste companiile din Romania care se gandesc sa solicite rambursarea TVA in diverse state membre, venim cu o veste buna si le anuntam ca autoritatile fiscale din alte state membre au publicat deja cadrul legal necesar implementarii acestei proceduri de rambursare simplificata. Aceste state membre sunt: Austria, Germania, Marea Britanie, Portugalia, Malta si Grecia, urmand ca in urmatoare perioada si alte state membre sa faca acelasi lucru.

Bianca Vlad este manager in cadrul departamentului Taxe Indirecte - TVA la PricewaterhouseCoopers Romania.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul