top banner

Microintreprinderile isi pierd avantajele fiscale

15 Ianuarie 2010 | Autor: Marius Serban

Din acest an, microintreprinderile nu vor mai putea opta pentru plata unui impozit pe profit de 3% din cifra de afaceri si vor trebui sa treaca la aplicarea impozitului pe profit. Schimbarea va face ca firmele cu o pondere a cheltuielilor mai mica de 80% din cifra de afaceri sa achite impozite mai mari, restul urmand sa plateasca mai putin.

Microintreprinderile care utilizau sistemul de impozitare pe venit vor trebui din acest an sa treaca la impozitarea profitului, ca si restul companiilor. Aceasta masura va face ca unele firme sa plateasca impozite mai mari. Efectul va fi mai puternic in cazul celor cu o rata scazuta a cheltuielilor.

Impozitul creste daca ponderea cheltuielilor scade sub 80% din venit

De exemplu, o firma cu o cifra de afaceri anuala de 30.000 euro, platea inainte doar 900 euro aplicand cota de 3% asupra veniturilor obtinute. Acum, valoarea impozitului ar putea creste substantial, in functie de nivelul cheltuielilor deductibile.

Daca aceste cheltuieli reprezinta doar 15.000 euro, atunci profitul impozabil va fi de 15.000 euro. Aplicand cota de impozit pe profit de 16%, reiese ca valoarea impozitului datorat va fi de 2.400 euro, de peste 2,5 ori mai mult decat inainte.

In schimb, daca nivelul cheltuielilor deductibile este de 28.000 euro, atunci profitul brut este de numai 2.000 euro. In acest caz, firma ar obtine chiar o economie fiscala, deoarece impozitul va fi de 320 euro (16% x 2.000).

In general, o firma va plati impozite mai mari daca nivelul cheltuielilor deductibile va fi mai mic de 81,25% din cifra de afaceri. Dincolo de acest prag, microintreprinderile vor datora statului sume mai mici.

Impozitarea microintreprinderilor a crescut in timp

Pentru a fi incadrata in categoria microintreprinderilor, o firma trebuie sa aiba intre 1 si 9 angajati, o cifra de afaceri mai mica de 100.000 euro si sa obtina mai mult de 50% din venituri din alte activitati decat management si consultanta.

In ultimii ani, impozitul pe veniturile microintreprinderilor a crescut gradual, taxa fiind majorata de la 2% in 2007 la 3% in 2009. In plus, din mai 2009, firmele au intrat si sub incidenta impozitului minim, care s-a aplicat pentru toate societatile comerciale.

Comparativ cu restul tarilor din UE, impozitele stabilite pe veniturile companiilor sunt insa destul de scazute la noi. Cel mai mic nivel al impozitului pe profit este de 10% in Cipru si Bulgaria, in timp ce in Malta se inregistreaza cea mai inalta rata de impozitare (35%), conform ultimului raport Eurostat privind tendintele europene in impozitare. Media europeana a acestui impozit este de peste 20%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul