Banca Transilvania a dezvoltat un program, prin care doreste sa ajute clientii ca sa acceseze mai usor fondurile europene. Solutiile sunt destinate companiilor si institutiilor de invatamant si vizeaza proiecte din sectorul productiv, de cercetare sau pentru infrastructura.
Programul Bancii Transilvania reuneste solutii de consultanta si finantare care sa duca la cresterea probabilitatii de implementare a proiectelor finantate din fonduri europene nerambursabile.
Proiectul va fi coordonat de fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Vasile Puscas, in calitate de senior adviser pentru Programe Europene pe langa BT. “ In aceasta platforma de solutii, Banca Transilvania vine cu o strategie care se muleaza perfect pe profilul pietei europene. Este un prim pas pentru dezvoltarea in timp a parteneriatelor europene: sector privat – sector bancar – sector public”, a declarat Puscas.
Co-finantarea pune probleme beneficiarilor
Prin colaborarea cu peste 20 de firme de consultanta din domeniu, banca isi propune sa depaseasca neconcordantele ce apar intre criteriile de eligibilitate ale autoritatilor de management si cele ale sistemului bancar.
“Desi autoritatile de management incearca sa armonizeze criteriile de eligibilitate, cele mai multe proiecte finantate din fonduri europene nu pot fi ipotecate sau gajate de banci”, a spus Leonard Cornoiu, director la Departamentul Programe Europene al bancii .
Banca Transilvania propune ca posibilitatile de finantare sa fie luate in calcul inca din faza de concept a proiectului. Astfel, beneficiarii isi vor dimensiona ideile si in functie de aceste posibilitati.
Finantari disponibile
Pentru a simplifica procesul de accesare a fondurilor europene, BT si-a propus sa raspunda solicitarilor de finantare in 10 zile de la aplicatie.
Clientii interesati de acest proiect au la dispozitie instrumente de finantare, precum creditul “gata garantat” care este in oferta bancii de 8 luni si care a avut deja 2.500 clienti. Acest credit este garantat in proportie de 80% de catre stat.
De asemenea, banca propune si un produs de creditare nou, “Puntea spre minimis” destinat beneficiarilor schemei de minimis, care va fi lansat la sfarsitul lui februarie.
Grad mic de accesare a fondurilor europene
Oficialii bancii considera ca acest program va imbunatati absorbtia fondurilor europene. Din cele 3 miliarde de euro puse la dispozitie de Uniunea Europeana sub forma de fonduri structurale, in 3 ani au fost accesate doar 10%.
Cauzele au fost procedurile foarte complexe, experienta limitata a partilor implicate, criteriile de eligibilitate necorelate cu conditiile bancare, situatia precara a companiilor ramanesti si lipsa garantiilor. Proiectul propus de banca, in colaborare cu companiile de consultanta, aduce cateva solutii la aceste probleme.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News