O data cu lansarea Programului Rabla au inceput sa apara si oferte de finantare dedicate, sub forma unor promotii. Desi suna mai avantajos, ele nu sunt neaparat solutia cea mai buna pentru client. Potrivit calculelor Conso, promotiile de moment tind sa fie mai scumpe decat ofertele standard.
Raiffeisen Bank ofera un credit auto promotional in lei intre 4 martie si 31 mai, perioada suprapusa cu prima etapa a programului Rabla. Oferta are o procedura de acordare simplificata. Un alt avantaj scos in evidenta de catre finantator este dobanda de 0% din primul an.
Dobanda zero, comisioane mari
Totusi, clientii Raiffeisen trebuie sa plateasca un comision de acordare de 10%. In plus, acest comision este inclus in credit, ceea ce inseamna ca se adauga la suma solicitata si formeaza valoarea totala a imprumutului.
Spre exemplu, pentru o finantare necesara de 10.000 euro, valoarea la care se vor calcula dobanzile va fi de aproximativ 11.100 euro. De asemenea, clientii mai platesc si un comison lunar de 0,5%.
Dobanda anuala efectiva (DAE) pentru un credit de 43.000 lei pe 7 ani luat la promotie este de 27,3%, in timp ce la produsul standard (cu dobanda fixa), Raiffeisen practica o DAE de doar 23,4%.
Si Cetelem ofera clientilor creditul Turbo Remat in lei, prin care se poate obtine o suma de pana la 100.000 lei. Acesta ofera beneficiul unei perioade de gratie de trei luni, dar presupune costuri mai mari decat in cazul creditului auto standard si nu da posibilitatea amanarii unei rate pe parcursul derularii contractului.
DAE la produsul Turbo Remat este de 22,55%, cu 0,55 puncte procentuale mai mare decat in cazul creditului auto standard oferit de Cetelem.
Diferente mari de costuri intre banci
Potrivit statisticilor Conso.ro, costul mediu al unui credit auto este in prezent de 19,3% la lei si 11,4% la euro. In ultima luna, creditele auto au fost singurele care au inregistrat o majorare a costurilor, atat la lei cat si la euro. DAE medie la lei a crescut cu 1 punct procentual fata de finalul lunii februarie, in timp ce la euro cu 0,3 procente.
E bine de stiut ca diferentele de costuri intre ofertele bancilor sunt deosebit de mari, astfel ca o informare prealabila la mai multe institutii poate aduce economii importante de costuri.
Pentru un credit de 10.000 euro pe 5 ani, DAE porneste de la aproximativ 10% la cele mai bune oferte si trece de 20% la cele mai scumpe, conform motorului de comparare a ofertelor de
credite auto de pe Conso.
Prin urmare, costurile cu dobanda si comisioanele se pot reduce cu pana la 50%, daca se face o cercetare de piata inainte de semnarea contractului. Printre bancile care ofera cele mai ieftine credite se numara CEC Bank, Piraeus Bank si ATE Bank.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News