top banner

Clientii nemultumiti se vor putea refinanta fara costuri suplimentare

13 Octombrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Un pachet legislativ propus de Protectia Consumatorilor va obliga finantatorii sa foloseasca indicii monetari de referinta ca reper atunci cand modifica dobanzile. In plus, clientii nemultumiti de schimbarea clauzelor contractuale la credite se vor putea refinanta din alta parte, fara a mai plati comison de rambursare anticipata.
 
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a finalizat proiectul de modificare a legislatiei privind protectia consumatorilor de servicii financiare.
 

Fara comisoane surpriza

 
Furnizorii de servicii financiare nu vor mai putea sa majoreze comisioanele pe durata derularii unui contract de credit sau sa introduca altele noi.
 
De asemenea, bancile si institutiile financiare nebancare trebuie sa adopte o transparenta mai mare in calculul dobanzii. "Variatia acesteia trebuie sa fie independenta de vointa furnizorului de servicii", se arata in proiectul de lege.
 
Rata dobanzii va fi raportata fie la fluctuatiile unor indici de referinta mentionati in contract precum Euribor sau Robor, fie la rata de baza (prime rate) a bancii, peste care se adauga o marja fixa.
 
Cea din urma varianta (prime rate) este acceptata doar in conditiile in care banca foloseste acelasi nivel al ratei de baza pentru toti clientii, noi sau potentiali, si pentru toate tipurile de credite din portofoliu.
 
"Exista practica unor banci de a atrage clientii cu dobanzi scazute ca, peste numai o luna de la acordarea creditului, sa le majoreze costurile. In acelasi timp, insa, pentru clientii potentiali se mentine o rata a dobanzii scazuta", a declarat Dan Vlaicu, presedintele ANPC.
 

Dobanzi plafonate

 
"In elaborarea acestui proiect ne-am consultat si cu Asociatia Romana a Bancilor si cu asociatia institutiilor financiare nebancare din Romania", a mentionat Vlaicu.
 
El a spus ca una dintre solicitarile Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a fost introducerea unui plafon maxim peste care rata dobanzii sa nu mai poata fi majorara.
 
Prevederea se doreste a fi aplicata numai in cazul imprumuturilor acordate in moneda nationala, iar nivelul maxim al dobanzii sa fie egal cu o marja de 5 puncte procentuale peste Robor. 
 
"Acest prag a fost propus chiar de ARB, dar se mai poate discuta", a precizat Vlaicu.
 

Rambursare anticipata cu comision zero

 
ANPC vrea sa impuna ca toate modificarile aduse clauzelor contractuale sa fie aduse la cunostinta clientului printr-o notificare, cu cel putin 30 zile inainte de intrarea lor in vigoare.
 
In termen de 15 zile de la primire, consumatorul are obligatia de a accepta noile conditii sau de a le refuza. In cazul refuzului, el poate rambursa anticipat toata suma datorata bancii sau poate recurge la refinantare de la o alta institutie, fara a mai plati comision de plata in avans. 
 
De asemenea, bancile vor putea aplica dobanzi penalizatoare doar la creditul restant in cazul clientilor care intarzie mai putin de 90 zile. In prezent, unele banci si IFN-uri calculeaza penalitati si pentru dobanzile datorate de client si neachitate la termen.
 

Contractele se vor putea citi si acasa, inaine de semnare

 
Noile modificari precizeaza si faptul ca banca sau IFN-ul de la care se solicita un imprumut au obligatia de a oferi potentialului client, in perioada precontractuala, toate informatiile legate de costul total al creditului.
 
Finantatorul va trebui sa puna la dispozitia clientului o simulare de costuri, precum si un exemplar al contractului.
 
De asemenea, orice forma de publicitate referitoare la credite, va trebui sa contina informatii complete legate de costuri, toate scrise cu caractere de aceeasi marime, precum si informatii despre asigurarile impuse, atunci cand este cazul.
 

Noile prevederi vor intra in vigoare in 2009

 
Propunerea ANPC va modifica Ordonanta de Urgenta nr 21 /1992 privind protectia consumatorilor, Legea nr. 289/2004 privind creditele de consum si Legea nr. 190/1999 privind creditul ipotecar. Proiectele urmeaza sa fie trimise la Parlament spre aprobare.
 
Modificarile vor intra in vigoare dupa 60 zile de la publicarea lor in Monitorul Oficial. "Apreciez ca, de la 1 ianuarie 2009, vom avea noi reguli si o mai mare transparenta in ceea ce priveste dobanzile si comisioanele", a mentionat Vlaicu.
 
Doar viitori clienti ai bancilor vor beneficia de modul transparent de calcul al dobanzii sau de protectia impotriva majorarii comisioanelor.
 
Totusi, presedintele ANPC considera ca piata se va echilibra singura. "Bancile isi vor chema clientii vechi pentru a le modifica in consecinta prevederile contractuale initiale, astfel incat sa nu ii piarda", este de parere Vlaicu.
 
Nerespectarea cerintelor impuse de ANPC va aduce bancilor amenzi cuprinse intre 5.000 si 50.000 lei. Clientii nedreptatiti vor putea primi despagubiri numai in conditiile in care vor actiona in instanta, in nume propriu, banca sau IFN-ul in cauza.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase?  ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase? ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Mobilier de grădină, uși, ferestre, saltele, electrocasnice nefuncționale, jucării imense și...multe alte obiecte așteaptă liniștite noua destinație după ce ai decis că nu îți mai sunt de folos. Te uiți la ele și nu știi ce să faci. Să le lași lângă pubela de gunoi nu este o opțiune, iar spațiu pentru depozitare suficient de mare nu ai. Dacă te regăsești în acest scenariu atât de comun, noua inițiativă a Viitor Plus și ING, prin programul Harta Reciclării, este ceea ce cauți.

26 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Bancile sunt dispuse sa scada dobanzile daca imprumutul acordat reprezinta o refinantare a unui credit mai vechi obtinut de la alta banca.

22 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul