Un pachet legislativ propus de Protectia Consumatorilor va obliga finantatorii sa foloseasca indicii monetari de referinta ca reper atunci cand modifica dobanzile. In plus, clientii nemultumiti de schimbarea clauzelor contractuale la credite se vor putea refinanta din alta parte, fara a mai plati comison de rambursare anticipata.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a finalizat proiectul de modificare a legislatiei privind protectia consumatorilor de servicii financiare.
Furnizorii de servicii financiare nu vor mai putea sa majoreze comisioanele pe durata derularii unui contract de credit sau sa introduca altele noi.
De asemenea, bancile si institutiile financiare nebancare trebuie sa adopte o transparenta mai mare in calculul dobanzii. "Variatia acesteia trebuie sa fie independenta de vointa furnizorului de servicii", se arata in proiectul de lege.
Rata dobanzii va fi raportata fie la fluctuatiile unor indici de referinta mentionati in contract precum Euribor sau Robor, fie la rata de baza (prime rate) a bancii, peste care se adauga o marja fixa.
Cea din urma varianta (prime rate) este acceptata doar in conditiile in care banca foloseste acelasi nivel al ratei de baza pentru toti clientii, noi sau potentiali, si pentru toate tipurile de credite din portofoliu.
"Exista practica unor banci de a atrage clientii cu dobanzi scazute ca, peste numai o luna de la acordarea creditului, sa le majoreze costurile. In acelasi timp, insa, pentru clientii potentiali se mentine o rata a dobanzii scazuta", a declarat Dan Vlaicu, presedintele ANPC.
"In elaborarea acestui proiect ne-am consultat si cu Asociatia Romana a Bancilor si cu asociatia institutiilor financiare nebancare din Romania", a mentionat Vlaicu.
El a spus ca una dintre solicitarile Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a fost introducerea unui plafon maxim peste care rata dobanzii sa nu mai poata fi majorara.
Prevederea se doreste a fi aplicata numai in cazul imprumuturilor acordate in moneda nationala, iar nivelul maxim al dobanzii sa fie egal cu o marja de 5 puncte procentuale peste Robor.
"Acest prag a fost propus chiar de ARB, dar se mai poate discuta", a precizat Vlaicu.
Rambursare anticipata cu comision zero
ANPC vrea sa impuna ca toate modificarile aduse clauzelor contractuale sa fie aduse la cunostinta clientului printr-o notificare, cu cel putin 30 zile inainte de intrarea lor in vigoare.
In termen de 15 zile de la primire, consumatorul are obligatia de a accepta noile conditii sau de a le refuza. In cazul refuzului, el poate rambursa anticipat toata suma datorata bancii sau poate recurge la refinantare de la o alta institutie, fara a mai plati comision de plata in avans.
De asemenea, bancile vor putea aplica dobanzi penalizatoare doar la creditul restant in cazul clientilor care intarzie mai putin de 90 zile. In prezent, unele banci si IFN-uri calculeaza penalitati si pentru dobanzile datorate de client si neachitate la termen.
Contractele se vor putea citi si acasa, inaine de semnare
Noile modificari precizeaza si faptul ca banca sau IFN-ul de la care se solicita un imprumut au obligatia de a oferi potentialului client, in perioada precontractuala, toate informatiile legate de costul total al creditului.
Finantatorul va trebui sa puna la dispozitia clientului o simulare de costuri, precum si un exemplar al contractului.
De asemenea, orice forma de publicitate referitoare la credite, va trebui sa contina informatii complete legate de costuri, toate scrise cu caractere de aceeasi marime, precum si informatii despre asigurarile impuse, atunci cand este cazul.
Noile prevederi vor intra in vigoare in 2009
Propunerea ANPC va modifica Ordonanta de Urgenta nr 21 /1992 privind protectia consumatorilor, Legea nr. 289/2004 privind creditele de consum si Legea nr. 190/1999 privind creditul ipotecar. Proiectele urmeaza sa fie trimise la Parlament spre aprobare.
Modificarile vor intra in vigoare dupa 60 zile de la publicarea lor in Monitorul Oficial. "Apreciez ca, de la 1 ianuarie 2009, vom avea noi reguli si o mai mare transparenta in ceea ce priveste dobanzile si comisioanele", a mentionat Vlaicu.
Doar viitori clienti ai bancilor vor beneficia de modul transparent de calcul al dobanzii sau de protectia impotriva majorarii comisioanelor.
Totusi, presedintele ANPC considera ca piata se va echilibra singura. "Bancile isi vor chema clientii vechi pentru a le modifica in consecinta prevederile contractuale initiale, astfel incat sa nu ii piarda", este de parere Vlaicu.
Nerespectarea cerintelor impuse de ANPC va aduce bancilor amenzi cuprinse intre 5.000 si 50.000 lei. Clientii nedreptatiti vor putea primi despagubiri numai in conditiile in care vor actiona in instanta, in nume propriu, banca sau IFN-ul in cauza.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News