Dobanzile practicate de banci la creditele pentru intrepriderile mici si mijlocii depind si de calitatea garantiilor aduse. Cele mai solide garantii sunt cele emise in numele statului, iar singura institutie financiara care le poate furniza este Eximbank. Produsele de garantare oferite de banca pentru IMM fructifica acest avantaj.
Cel mai mare obstacol pentru IMM in calea accesului la credite il reprezinta garantiile. Pentru a depasi acest impediment, intreprinzatorii pot apela la fondurile de garantare sau la Eximbank. Spre deosebire de garantiile fondurilor specializate, cele oferite de Eximbank au insa un mare avantaj: sunt emise in contul statului. Aceasta insemna ca sunt cele mai sigure garantii financiare disponibile in piata, avand practic un risc de neplata egal cu cel al titlurilor de stat.
Automat, acest lucru insemna pentru intreprinderile care primesc o astfel de garantie ca poate obtine conditii mai bune la creditare. Atunci cand o banca acorda un credit este obligata sa constituite provizioane, in functie de tipul garantiilor acceptate. Provizioanele genereaza costuri pentru banca, care se resfrang apoi asupra dobanzii platite de client. ?Spre deosebire de alte tipuri de garantii, bancile nu provizioneaza garantiile oferite de stat, astfel ca pot face reduceri de dobanda?,
afirma Iulian Velicu, vicepresedinte Eximbank. In plus, garantiile sunt irevocabile si neconditionate, astfel ca sunt acceptate atat de bancile comerciale romanesti, cat si de cele straine.
Aceste avantaje sunt asimilate si de noile produse lansate de Eximbank. Garantia pentru IMM acopera pana la 80% din valoarea unui imprumut, in completarea garantiilor proprii aduse de beneficiarul creditului. Aceasta poate fi folosita atat pentru obtinerea de credite in lei cat si pentru cele in valuta, care pot avea ca destinatie finantarea investitiilor sau a activitatii curente.
Un alt produs de garantare oferit IMM este microgarantia. Potrivit legislatiei actuale, aceasta este asimilata unui ajutor de stat, astfel ca acordarea ei este retrictionata. Microgarantia este disponibila doar pentru finantarile in lei, iar suma maxima garantata pentru un singur client nu poate depasi 400.000 lei intr-o perioada de pana la 3 ani.
Valoarea garantiei acopera pana la 80% din valoarea creditului si este valabila maxim 7 ani, in functie de durata de rambursare. Microgarantiile se acorda IMM pentru sustinerea si dezvoltarea activitatii si agentilor economici care isi finanteaza proiecte din domenii cum ar fi infrastructura, dezvoltare regionala, cercetare-dezvoltare sau ocuparea si formarea personalului.
O alta forma de ajutor de stat disponibila la Eximbank este compensatia de dobanda. Intreprinderile care au contractat credite in lei dupa 1 ianuarie 2006 pot primi o compensatie egala cu pana la 50% din dobanda platita. Produsul este disponibil doar pentru creditele in lei. Ca si la microgarantii, lista de beneficiari eligibili este formata din intreprinderile mici si mijlocii, impreuna cu agentii economici care si-au finantat proiecte din cateva domenii pe care statul doreste sa le stimuleze.
Suma tuturor ajutoarelor de stat la care apeleaza o intreprindere nu poate depasi 400.000 lei intr-un interval de 3 ani. Din 2007, este posibil ca acest prag sa urce la echivalentul a 200.000 euro, o data cu modificarea acquis-ului comunitar.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News