top banner

Fondurile de investitii concureaza depozitele

15 Mai 2007 | Autor: Serban Stoica

Chiar daca piata fondurilor de investitii din Romania nu este inca foarte dezvoltata, produsele prezente au randamente demne de luat in seama. Spre deosebire de depozite, fondurile ofera performante care surclaseaza dobanzile practicate de banci. Aceste performante sunt proportionale insa cu volatilitatea plasamentelor fondului.
 
Un avantaj important al fondurilor de investitii in fata depozitelor il constituie lichiditatea. Daca la un depozit se doreste retragerea banilor inainte de termen, dobanda este anulata, oferindu-se in schimb o aproape insesizabila dobanda la vedere. In acest caz, randamentul pe care il ofera un depozit nu este deloc atractiv. In schimb, la investitia intr-un fond mutual, unitatile de fond se pot rascumpara in orice moment, fara a afecta in vreun fel performantele inregistrate. Unele societati de administrare percep insa comisioane de rascumparare pentru a descuraja speculatorii sau investitorii de ocazie.
 
Performantele sunt de asemenea un plus al fondurilor de investitii. In general, bancile isi plaseaza ratele de dobanda in jurul valorii de 8% pe an, in functie de perioada dorita. Dar, dupa cum am mentionat, dobanda este incasata doar daca se respecta maturitatea depozitului. Fondurile mutuale ofera randamente intre 8% si peste 50% pe an in functie de tipul ales. Randamentele variaza in functie de riscul plasamentelor fondului, si de modul in care sunt administrate investitiile.
 
Cele mai sigure sunt fondurile monetare si fondurile de obligatiuni, care au o crestere constanta dar sigura. Performantele acestora se incadreaza in prezent intre 7% si 10% pe an, in conditiile in care unitatile pot fi rascumparate in orice moment fara a afecta randamentul investitiei. Urmeaza apoi fondurile diversificate care incearca sa isi distribuie egal plasamentele intre cele cu grad de risc ridicat, actiunile, si cele cu grad scazut de risc, obligatiunile si depozitele. Fondurile diverisificate sunt preferate de investitori deoarece ofera in general randamente intre 10% si 30% pe an, fara a avea o volatilitate ridicata.
 
Cea mai performanta categorie de fonduri mutuale este cea a fondurilor de actiuni. Gradul de risc ridicat al plasamentelor acestor fonduri le confera un grad ridicat de profitabilitate. Ca in orice alt domeniu, si pe piata fondurilor de investitii profitul este proportional cu riscul. Pe termen scurt, fondurile de actiuni sunt cele mai predispuse la variatii negative ale unitatii de fond.
 
Un alt avantaj al fondurilor mutuale il reprezinta diversificarea. In cazul bancilor, depozitele atrase sunt folosite pentru a oferi credite debitorilor. Insa banii atrasi prin vanzarea de unitati de fond investitorilor sunt folositi pentru plasamente in diferite zone, inclusiv in depozite. Pot fi investiti in actiuni, obligatiuni, depozite, certificate de depozit si multe alte plasamente. Astfel, o scadere brusca a bursei nu va determina o scadere in acceasi masura a unitatii de fond, deoarece va fi contrabalansata de performantele celorlalte plasamente.
 
Insa, sumele investite intr-un fond precum si randamentele viitoare nu sunt garantate de societatea de administrare. In orice document al unui fond, este prezenta fraza “Randamentele trecute nu sunt o garantie a performantelor viitoare.”. De asemenea, in momentul subscrierii, investitorul nu poate sti de ce suma va dispune peste o anume perioada de timp. La depozite in schimb, sumele depuse sunt garantate de catre Fondul de Garantare a Depozitelor, existand insa un plafon de garantare de 20.000 euro pe deponent. Dobanda depozitelor poate fi fixa sau variabila. In cazul unei dobanzi fixe, la inceputul perioadei se poate sti exact suma de care se va dispune la maturitatea depozitului. In cazul unei dobanzi variabile, suma finala este estimata de catre banca, si poate fi diferita la maturitate in functie de sensul de modificare al dobanzii.
 
Dobanzile practicate de banci in cazul depozitelor nu pot oferi randamente negative. Atunci cand se depune o suma intr-un depozit, randamentul este aproape 100% sigur. Insa in cazul fondurilor de investitii, se pot inregistra randamente negative in functie de momentul in care se hotaraste rascumpararea unitatilor de fond. In cazul unei scaderi generale la bursa, unitatea de fond va fi afectata, si astfel unii investitori vor pierde pe moment un procent din suma disponibila anterior.
 
Insa, fondurile de investitii nu trebuie vazute ca plasamente pe termen scurt. In general, societatile de investitii recomanda o perioada de investitie intre 3 si 5 ani. Astfel, riscul este practic anulat, deoarece scaderile pe termen scurt nu se vor mai resimti in randamentul obtinut la sfarsitul perioadei.
 

In concluzie, investitiile in fonduri mutuale ofera randamente superioare depozitelor, beneficiaza de lichiditate ridicata, dar nu sunt garantate de societatea de administrare asemenea depozitelor si pot inregistra pe termen scurt si randamente negative.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii
Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul