Accidentelor rutiere care implica doar daune materiale se vor putea solutiona amiabil de la 1 iulie, prin acordul partilor, fara interventia Politiei. Societatile de asigurare vor fi cele care decid cine este vinovatul si modul in care se vor acoperi daunele, pe baza unor formulare standard completate de soferii implicati.
De la 1 iulie 2009, in cazul unui accident rutier care implica doua autovehicule si nu produce victime, cei doi soferi pot sa evite un drum la Politie prin completarea si semnarea de catre ambele parti a unui formular standard, disponibil la sediile tuturor societatilor de asigurare.
Formularul de constatare amiabila poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei, in incinte si in orice alte locuri.
In situatia in care unul dintre vehicule este parcat, formularul poate fi completat si de catre proprietarul sau utilizatorul acestuia.
Disputele se solutioneaza in instanta
Pentru a veni in ajutorul soferilor care doresc sa inteleaga mai bine modul in care functioneaza aceasta procedura, a fost pus la punct de catre Media XPRIMM si un portal dedicat,
Constatulamiabil.ro.
Societatile de asigurare implicate vor solutiona dosarul de dauna cu respectarea normelor in vigoare la data producerii evenimentului, pe baza informatiilor oferite de soferi.
"In cazul in care asiguratorii RCA ai celor doua vehicule implicate in accident nu cad de acord cu privire la stabilirea vinovatiei sau in cazul in care persoanele implicate nu sunt de acord cu modul in care asiguratorii au stabilit vinovatia, atunci cei care se considera indreptatiti sa fie despagubiti se vor adresa instantei de judecata", a mentionat Alexandru Ciuncan, director de dezvoltare la Media XPRIMM.
Constatarea amiabila scapa soferii de amenda si puncte de penalizare
Solutionarea amiabila a accidentelor usoare aduce si alte beneficii soferilor implicati, pe langa evitarea unui drum la Politie.
"Soferul ce se dovedeste a fi culpabil pentru producerea accidentului rutier nu va avea cum si nici de catre cine sa fie amendat in cazul utilizarii procedurii de constatare amiabila. Cel putin pentru moment informatiile nu se trimit Politiei Rutiere", mai precizeaza Alexandru Ciucan.
Totusi, in anul urmator, societatea de asigurari la care se incheie polita RCA ar putea sa il penalizeze pe soferul vinovat prin majorarea primei de asigurare. Aceasta deoarece datele despre accident ar putea fi incarcate intr-o baza de date comuna, disponibila tuturor companiilor participante.
"In baza informatiilor incluse in aceasta baza de date se va putea aplica sistemul bonus-malus, de stabilire a primei de asigurare in functie de istoricul unui conducator auto. Din pacate, aceasta baza este momentan in curs de realizare de catre companiile de asigurare si deci nu este operationala", a declarat reprezentantul Media XPRIMM.
Aplicarea noii proceduri nu va fi intarziata
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a respins in luna mai solicitarea societatilor de asigurare de a amana data initiala, respectiv 1 iulie 2009, de incepere a aplicarii procedurii de constatare amiabila.
"Apreciem ca societatile de asigurare au avut la dispozitie suficient timp sa se pregateasca pentru aplicarea constatarii amiabile de accident, dar fiind faptul ca CSA a publicat normele care reglementeaza aceasta procedura inca din decembrie 2008", au precizat oficialii CSA.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News