Companiile de leasing si cele de consumer-finance vor avea din 2010 acces la Centrala Riscurilor Bancare, rezervata pana acum doar bancilor. Companiile vor putea verifica in acest fel daca solicitantii de finantari au avut restante in trecut si vor raporta pe cei care nu-si platesc ratele la timp.
Cererea mai veche a companiilor de leasing de a avea acces la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) a fost in sfarsit acceptata de BNR. Presedintele Asociatiei de Leasing Bancar, Jean Claude Boloux a declarat ca de la sfarsitul acestui an toate companiile de leasing vor avea acces la aceasta baza de date.
Nu toate companiile vor avea acces la CRB
Potrivit Regulamentul nr. 8 din 2009, institutiile financiare-nebancare (companii de leasing, societati de consumer-finance) vor putea avea acces la Centrala Riscurilor Bancare. Vor beneficia de acest drept doar institutiile inscrise in Registrul special, respectiv cele care au:
- un nivel al capitalurilor proprii si ale surselor imprumutate de minim 50 milioane lei;
- un nivel al creditelor acordate si al angajamentelor acordate de minim 25 milioane lei.
Centrala Riscurilor Bancare contine mai multe baze de date, dintre care cele mai importante sunt cele despre creditele restante si despre creditele obtinute de catre persoanele fizice si juridice. Spre deosebire de Biroul de Credit unde sunt raportate toate creditele populatiei, aici sunt inregistrate doar imprumuturile mai mari de 20.000 lei.
Restantele pot bloca accesul la credit 4 ani
Prin urmare, clientii companiilor de leasing vor trebuie sa acorde pe viitor aceeasi importanta pentru plata ratelor la leasing ca si pentru orice alt credit. „Multe companii alegeau sa plateasca cu prioritate bancile deoarece riscau sa intre in CRB. In schimb, intarziau platile catre firmele de leasing pentru ca nu riscau prea mult”, afirma Jean-Claude Boloux.
De anul viitor, cei care intarzie cu ratele de leasing pot ajunge in baza de date ca rau-platnici, daca soldul imprumutului depaseste 20.000 lei. Ei risca astfel sa nu mai poata obtine credit timp de 4 ani nici de la banci si nici de la institutiile financiare-nebancare.
In plus, persoanele care au deja credite in derulare se vor imprumuta mai greu de la companiile de leasing. Ele vor putea afla de la CRB ce rate platesc solicitantii la imprumuturile de valori mari si vor tine cont de acestea atunci cand evalueaza capacitatea de rambursare a solicitantilor.
In prezent, la Centrala Riscurilor Bancare figureaza cu restante peste 200.000 de persoane fizice si juridice. In plus, baza de date contine informatii despre 1 milion de companii si persoane fizice care au contractat imprumuturi de la banci, fara a avea intarzieri.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News