top banner

Dobanzile variabile incep sa-si dezvaluie secretele

16 Ianuarie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Doar o parte dintre institutiile de credit care practica dobanzi variabile si-au modificat modul de ajustare pentru a permite indexarea in functie de un indice de referinta verificabil, asa cum impun noile cerinte legale. Printre acestea se numara BCR, UniCredit Tiriac Bank, Alpha Bank, CEC Bank sau RBS.
 
Un numar redus de banci si-au restructurat oferta de creditare, legand dobanzile aferente creditelor de nevoi personale de un indice al pietei.
 
In cazul BCR sau RBS, formula nu difera cu mult fata de cea aferenta creditelor ipotecare. Dobanda este exprimata in functie de indicele Euribor pentru creditele in euro si de Robor la creditele in lei, la care sa adauga o marja fixa.
 
Metoda se va aplica insa doar din al doilea an de creditare, deoarece banca a decis sa revina la o structura de cost cu dobanda fixa in primul an, pentru toate tipurile de credite.
 
Cu ocazia schimbarii formulelor de calcul, BCR a decis si eliminarea unor produse din oferta de creditare. Astfel, nu se mai acorda credite imobiliare Camin si niciun fel de credite in dolari.
 
In cazul creditului ipotecar Rezidential in euro, BCR a introdus optiunea de dobanda fixa pe toata perioada de creditare, ce poate ajunge la 30 ani.
 
CEC Bank s-a indreptat catre exprimarea dobanzilor in functie de o dobanda de o baza a bancii, pentru creditele imobiliare si creditele de consum. Aceasta dobanda de baza este de 10,45% la lei si 7,5% pentru euro si dolari.
 

Dobanda BNR ajunge sa fie folosita ca reper

 
Unele banci au decis sa isi lege dobanzile strict de indicatori ai BNR. Pentru creditele in lei, Alpha Bank si-a indexat rata dobanzii in functie de dobanda de referinta a Bancii Centrale, la care se adauga o marja fixa. La creditele in euro, referinta este Euribor.
 
UniCredit Tiriac Bank a decis sa transpuna in formula dobanzii si influenta unor reglementari ale BNR. Costurile la credite sunt formate din rata Robor sau Euribor, la care se adauga costul cu rezerva minima obligatorie (RMO), marja bancii. 
 
La creditele in lei, costul RMO a fost calculat de banca la 2,29 puncte procentuale, iar la creditele in valuta - 4,08 puncte procentuale.
 
In cazul creditelor in euro sau dolari, banca include in dobanda si riscul de tara: costul pe care un investitor trebuie sa il plateasca pentru a se asigura impotriva riscului de tara pe care il presupune Romania.
 
"In cazul in care banca ar fi optat pentru varianta Euribor, plus marja fixa, aceasta marja ar fi fost mai mare fara ca solicitantii de credit sa inteleaga ce sta in spatele ei", au declarat reprezentantii UniCredit Tiriac Bank, facand referire la influenta efectelor externe, precum riscul de tara sau efectul RMO.
 
Conform noii formule, marja bancii variaza intre 0,5%-7% la euro si 6,5%-8,5% in cazul creditelor in lei.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase?  ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase? ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Mobilier de grădină, uși, ferestre, saltele, electrocasnice nefuncționale, jucării imense și...multe alte obiecte așteaptă liniștite noua destinație după ce ai decis că nu îți mai sunt de folos. Te uiți la ele și nu știi ce să faci. Să le lași lângă pubela de gunoi nu este o opțiune, iar spațiu pentru depozitare suficient de mare nu ai. Dacă te regăsești în acest scenariu atât de comun, noua inițiativă a Viitor Plus și ING, prin programul Harta Reciclării, este ceea ce cauți.

26 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Bancile sunt dispuse sa scada dobanzile daca imprumutul acordat reprezinta o refinantare a unui credit mai vechi obtinut de la alta banca.

22 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul