De la 1 octombrie rovinietele vor fi emise electronic si inregistrate intr-un sistem informatic unic, pe baza numarului si tipului masinii si a perioadei de valabilitate a rovinietei.
Achizitionarea rovinietei electonice se poate face la:
- orice subunitate CNADNR (DRDP-uri, SDN-uri, Agentii de Control si Incasare);
- benzinariile MOL, Rompetrol, Petrom sau OMV;
- oficiile Postei Romane;
- Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR);
- firmele de distributie Scalla, Speedy, Medina si Pasaj.
Operatorul introduce in calculator numarul autoveniculului, iar sistemul genereaza automat toate datele de identificare, precum si categoria vehiculului, dar si numele proprietarului. Dupa achitarea tarifului, cumparatorul primeste un bon de casa sau factura in locul vechiului autocolant, care se lipea pe parbriz.
Plata este inregistrata automat in baza de date centrala CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice, Rutiere si Informatica), fiind pastrata pe toata perioada de valabilitate a rovinietei.
Prin urmare, controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie in trafic, de catre echipe de controlori. Toate operatiunile de verificare a rovinietei sunt facute online, in doar cateva secunde.
Cei care nu detin nicio rovigneta, risca amenzi intre 250 si 4.500 lei, in functie de categoria de autovehicul la care se pot adauga despagubiri aplicate de administratorul drumului, cuprinse intre 28 euro si 1.210 euro.
Pretul rovinietei va ramane neschimbat, potrivit unui comunicat de presa al Companiei Nationale de Autrostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News