Bancile au aplicat majorari substantiale de dobanzi la creditele auto, atat pentru finantarile in euro cat si in lei. In schimb, creditele de nevoi personale in lei se ieftinesc cu ajutorul promotiilor. In zona depozitelor, economiile in lei aduc castiguri mai mari, conform raportului Conso privind evolutia dobanzilor.
Cum
vanzarile de masini nu merg deloc bine, nici bancile nu se mai inghesuie sa ofere imprumuturi cat mai ieftine pentru achizitia unui autoturism. Evolutia dobanzilor din ultimele luni arata o tendinta de crestere a dobanzilor la credite auto, cu toate ca la alte tipuri de credite, ofertele s-au mai ieftinit.
In ultimele 6 luni, dobanda anuala efectiva (DAE) medie la ofertele de credite auto in euro s-a majorat de la aproximativ 14% la 15,6%. Cea mai mare crestere a avut loc in octombrie, cand costul a urcat cu 0,7 puncte procentuale, conform
raportului Conso.ro privind evolutia dobanzilor.
In cazul finantarilor in euro, scumpirile au fost impulsionate de majorarea dobanzilor interbancare din zona euro. Ajustarile produse la creditele auto au depasit insa cu mult ritmul de crestere al Euribor.
Si in cazul creditelor auto in lei se observa o majorare sensibila a costurilor, cu precadere in ultimele 2 luni (DAE mediu a urcat de la 19,2% in august la 19,7% in octombrie).
In acest caz, dobanzile interbancare (Robor) au ramas relativ stabile, ceea ce a permis bancilor chiar sa scada dobanzile in octombrie la alte tipuri de credite, cum ar fi credite de nevoi personale si carduri de credit.
Ofertele de creditele imobiliare si cele de nevoi personale cu ipoteca au suferit mai putine ajustari in octombrie, costurile pastrandu-se in linii mari nemodificate.
Depozite: dobanzi mai mari la lei si mai mici la euro
Totodata, octombrie a adus schimbari importante la nivelul dobanzilor practicate la depozite, dupa o perioada de stagnare.
Concurenta s-a accentuat pe atragerea de resurse in lei, ceea ce a facut ca rata medie a dobanzii sa creasca cu 0,1 puncte procentuale pentru scadentele scurte, de 3 si 6 luni.
Pe de alta parte, dobanzile in euro au inregistrat scaderi pentru scadentele de 1 si 3 luni, contrar tendintei de pe pietele internationale.
Chiar si asa, ratele dobanzilor in euro de la depozite se mentin cu mult peste valorile Euribor, fapt semnalat si de guvernatorul BNR,
Mugur Isarescu.
Astfel ca este posibil ca aceste dobanzi sa nu urmeze directia pietelor externe si in perioada urmatoare. Aceasta decuplare ar putea fi sustinuta si de dorinta bancilor de a crea economii de costuri pentru imbunatatirea activitatii operationale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News