Persoanele fizice vor putea beneficia de un ecotichet in valoare de 4.500 de euro pentru cumpararea unei masini electrice sau a unui autovehicul cu grad de poluare zero.
Prevederea este cuprinsa intr-un proiect de act nomativ care se afla in circuitul de avizare, a declarat luni presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearap.
Pentru acest an sunt alocate 100 de astfel de tichete si, daca vor fi utilizate, parcul de masini electrice din Romania s-ar dubla. Ecotichetul poate fi cumulat si cu prima de casare din programul Rabla (6.500 lei). In plus, de ecotichet pot beneficia si firmele.
Masinile electrice au avut anul trecut sub 0,5% din piata europeana, insa anul trecut in Romania cifrele oficiale arata ca s-au vandut noua masini. In aceste conditii, statul intervine pentru a incerca sa ajute segmentul electricelor.
La program nu participa masinile care, pe langa propulsia electrica, au si generator pe benzina, ci doar masini 100% electrice.
„Ecotichetul a mai fost in vigoare in 2013, dar nu a avut mare succes. A suferit o modificare, de la 12.000 lei ajunge la 20.000 lei si in acest moment modificarea de act normativ este in avizare externa. Probabil in foarte scurt timp va fi avizat, iar in acel moment va demara sesiunea pentru aceste ecotichete care vor putea fi cumulate cu bonusul de 6.500 lei care exista in Programul Rabla si acest beneficiu poate ajunge la 26.500 lei”, spune Adrian Gearap.
In tarile din Vestul Europei statul da subventii intre 4.000 si 9.000 euro pentru achizitia de masini 100% electrice. Aceste modele sunt mult mai scumpe decat cele cu motor conventional, o masina electrica de clasa mini costand si peste 25.000 de euro, iar una de clasa medie este peste 30.000 euro fara subventie.
In Europa s-au vandut 60.000 de masini electrice anul trecut, in crestere cu 50% fata de 2013. Pe piata europeana exista peste 15 modele 100% electrice.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News