Programul de innoire a parcului auto “Rabla”, ajuns la editia cu numarul XIV, are, pentru acest an, un buget de 253 de milioane de lei, atat pentru persoane fizice cat si pentru firme. Varianta “Clasica” a demarat joi, 15 martie, iar extensia 'Rabla Plus' va incepe in cursul saptamanii viitoare, a anuntat ministrul Mediului.
Din bugetul total alocat pentru cele doua sectiuni ale programului, 133 de milioane de lei merg catre "Rabla Clasic", iar 120 de milioane de lei catre "Rabla Plus".
In aceste conditii, in 2018, alocarea financiara acopera achizitionarea unui numar de circa 19.000 de vehicule noi pe versiunea clasica a programului si de 2.000 de masini electrice prin intermediul variantei "verzi".
La cat poate ajunge prima de casare?
Prima de casare ramane, in 2018, la valoarea de 6.500 de lei pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de opt ani dat spre casare si se acorda pentru achizitionarea unei masini noi cu un sistem de propulsie care genereaza maximum 130 g de CO2/km. La prima de casare se poate adauga un ecobonus de 1.000 lei in cazul in care autovehiculul nou este echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 98 g de CO2/km in regim de functionare mixt si/sau un ecobonus de 1.700 lei la achizitionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.
In cazul in care se intrunesc ambele conditii, cele doua ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare standard.
La achizitionarea unei masini noi se poate utiliza o singura prima de casare cu ecobonusurile aferente.
“Persoanele fizice pot incepe din acest moment sa mearga la producatorii validati in vederea indeplinirii formalitatilor de inscriere pentru a-si achizitiona un autovehicul nou, cu emisii scazute, in locul celui vechi, poluant. In acelasi timp, persoanele juridice pot depune, incepand de astazi, dosare de acceptare la Administratia Fondului pentru Mediu, in conditiile Ghidului de finantare, pana pe 28 septembrie 2018”, a mentionat ministrul Gratiela Gavrilescu in cadrul unei conferinte de presa.
Una dintre principalele noutati ale sesiunii din acest an este faptul ca, in Programul "Rabla Clasic", in premiera, microbuzul devine autovehicul eligibil pentru casare.
Noutati pentru “Rabla Plus”
In cazul "Rabla Plus", care incepe saptamana viitoare, se acorda doua tipuri de ecotichete: unul de 45.000 lei (10.000 de euro), dar nu mai mult de 50% din pretul unui autovehicul nou pur electric, iar altul de 20.000 de lei (aproximativ 5.000 de euro), dar nu mai mult de 50% din pretul unui autovehicul nou electric hibrid cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50 g/km.
Pentru acest an, Ministerul estimeaza ca se vor cumpara prin Programul "Rabla Plus" 2.000 de masini electrice.
Ministrul de resort a precizat ca accesarea Programului "Rabla Plus" nu este conditionata de casarea si radierea unui autovehicul uzat, iar prima oferita in cadrul "Rabla Clasic" se poate cumula cu ecotichetele prevazute de "Rabla Plus", numai in cazul in care solicitantul va achizitiona fie un autovehicul nou electric, fie unul electric hibrid plug-in.
Pe segmentul 'Rabla Plus' sunt prevazute o serie de modificari fata de editia din 2017. Astfel, solicitantul persoana fizica poate achizitiona, pe parcursul unui an calendaristic, un singur autovehicul nou in cadrul Programului, beneficiind de un ecotichet. Producatorii validati au obligatia de a introduce in aplicatia informatica, in termen de 10 zile de la emiterea facturii, informatiile privind achizitia autovehiculului nou.
In acelasi timp, persoanele juridice pot inmatricula autovehiculele noi cumparate prin program in termen de 90 de zile de la data emiterii facturii de achizitie. In acelasi timp, firmele private au interdictie de instrainare a autovehiculelor achizitionate prin "Rabla Plus" pentru o perioada de un an de la emiterea facturii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News