Este final de trimestru si pe majoritatea celor care au credite in lei in derulare ii asteapta o noua revizuire a dobanzii. Si, asa cum deja ne-am obisnuit, finalul de trimestru aduce din nou vesti proaste pentru consumatori: indicele de referinta pentru creditele in lei (ROBOR) creste in preajma zilei de actualizare a dobanzii.
ROBOR la trei luni, indicatorul pe baza caruia se actualizeaza dobanzile la majoritatea creditelor in lei in derulare, a incheiat al treilea trimestru al acestui an la nivelul de 1,5%, foarte aproape de maximul celor trei luni. Un nivel de 1,51% a fost calculat de Banca Nationala a Romaniei, punctual, la inceputul lunii septembrie, insa ulterior valorile au fost mai reduse.
Nu mai vorbim de faptul ca, la inceputul intervalului, respectiv iulie 2015, ROBOR la 3 luni era cu aproape 0,2 puncte sub nivelul de la finalul trimestrului, respectiv in jur de 1,3%. In ultimele sedinte ale lunii, insa, media dobanzilor din piata bancara a crescut din nou.
Pentru cei cu creditele a caror dobanda se actualizeaza la o luna, cresterea ROBOR este chiar mai importanta, de la 1,15% la inceputul intervalului, la 1,48% la final de trimestru. Si pentru cei care au credite pentru care indicele ROBOR se actualizeaza la 6 luni dobanzile au crescut - de la o medie de 1,57% la inceputul lunii iulie la 1,67% in 30 septembrie.
Este de remarcat, in acest context ca, cel putin pe parcursul acestui an, indicatorii de referinta pentru creditele in lei au crescut in preajma zilei de recalculare a dobanzilor sau au inchis foarte aproape de maximul intervalului. Sa fie simple coincidente sau avem de fapt de a face cu o manipulare a dobanzilor de catre actorii pietei, pentru imbunatatirea performantelor financiare?
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News