Finantarile in leasing acordate in primele sase luni ale acestui an au insumat 769 de milioane de euro, in crestere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului 2014. Cea mai mare parte din aceasta suma, respectiv 77,5%, a mers catre autoturisme si vehicule comerciale.
Echipamentele au atras, in prima jumatate a anului, finantari in valoare de 154 milioane euro, respectiv 20% din total, iar imobiliarele doar 2,5% (19 milioane de euro) imobiliare.
”La nivel de volume nou finantate, vehiculele au inregistrat o crestere de 18% fata de aceeasi perioada a anului precendent. Din punctul de vedere al finantarii pe categorii de vehicule, ponderile au ramas la un nivel constant comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014, autoturismele reprezentand, inca, o pondere majoritara de 47% din totalul volumului nou finantat in domeniul vehiculelor, urmate de vehiculele comerciale grele, cu o pondere de 41%, vehiculele comerciale usoare, cu 10%, precum si alte categorii de vehicule in proportie de 2%”, se arata intr-un comunicat al ALB Romania.
De remarcat este faptul ca numarul IMM-urilor care au apelat la servicii de
leasing financiar este in crestere fata de 2014, sustine presedintele organizatiei, Felix Daniliuc.
In comparatie cu aceeasi perioada a anului 2014, la finalul primului semestru al anului 2015 s-a inregistrat o crestere a finantarii sectorului constructiilor (de la 14% la 22%), in tendinta similara cu finantarea echipamentelor medicale (de la 5% la 10%) si cu industria alimentara (de la 5% la 7%). Finantarea echipamentelor agricole se mentine la acelasi nivel, reprezentand o pondere majoritara de 27% din finantarea echipamentelor in leasing financiar.
In schimb, ponderea finantarii echipamentelor destinate industriei de prelucrare a lemnului este in scadere de la 6% la 3%, finantarea tehnologiei in domeniul energiei, de la 7% la 3% si industria metalurgica tot in scadere de la 7% la 6%.
Clientii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (98%) din totalul finantarilor, urmati de persoanele fizice (2%). In plus, majoritatea persoanelor juridice care apeleaza la leasing financiar ca sursa de finantare a achizitiilor necesare activitatii lor economice o reprezinta IMM-urile, se mai arata in comunicatul citat.
Durata de finantare cel mai des intalnita este de 4-5 ani (33%), urmata de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (8%), 1 an (4%) si 7-15 ani (2%). Aceasta ultima perioada este caracteristica finantarii sectorului imobiliar.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News