Guvernul va aloca in acest an un plafon de garantii de 350 de milioane de lei pentru programul Prima Masina de 350 milioane de lei, potrivit unui proiect de hotarare, care prevede si posibilitatea altori finantatori interesati de program sa se inscrie pana la data de 2 martie.
"Pentru nivelul plafonului s-au luat in considerare solicitarile venite din partea institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare eligibile ca participante in cadrul Programului si acesta se are in vedere in discutiile cu FMI si CE in stabilirea criteriului de performanta privind garantiile, parte a acordurilor incheiate cu institutiile financiare internationale", se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare.
Plafonul initial alocat pentru 2014 a fost de 50 milioane lei, avand in vedere ca legislatia a fost adoptata la sfarsitul anului.
Bancile si institutiile financiare nebancare (IFN) care nu au aplicat pentru programul Prima Masina pana la sfarsitul anului trecut, pot trimite pana pe 2 martie cererile de inscriere catre Ministerul Finantelor Publice si Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), impreuna cu informatii privind nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate prin acest program si valoarea estimata a garantiilor care urmeaza a fi acordate.
Pana la finalul anului trecut, 10 finantatori au transmis FNGCIMM si MFP cererile de inscriere in Program, se precizeaza in nota de fundamentare.
Persoanele care vor achizitiona un autovehicul prin programul Prima masina vor beneficia de o perioada de creditare de maximum 5 ani, la un cost al masinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, si cu o dobanda subventionata in proportie de 50%.
Alte conditii sunt avansul de minimum 5% din pretul de achizitie, masina sa fie noua si asigurata CASCO cel putin pentru riscurile de avarii si furt.
Costul total al finanarilor acordate in cadrul programului va fi compus din dobanda exprimata in raport cu ROBOR la 6 luni plus o marja de maximum 3% pe an. Beneficiarul mai plateste un comision de risc de maximum 1% din valoarea garantata, o singura data, iar comisionul de administrare datorat Fondului de Garantare este negociat aual intre Ministerul Finantelor si Fondul de Garantare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News