Clientii carora li s-a reposedat masina de catre societatea de leasing nu pot afla decat in instanta cu cat a fost valorificata aceasta si daca vanzarea s-a facut in beneficiul ambelor parti.
Din vanzarea autoturismului reposedat (sau a echipamentului, dupa caz) este acoperit soldul restant pe care clientul il are la societatea de leasing, precum si diverse alte cheltuieli legate de vanzarea lui propriu zisa.
Un pret prea mic poate insemna ca debitul nu este integral acoperit iar clientul ramane cu restante pe care trebuie sa le acopere din buzunarul propriu.
Societatile de leasing nu sunt insa transparente la acest capitol. Odata ce un autovehicul este reposedat, clientul poate pierde tot controlul asupra procesului de valorificare.
“Nu suntem obligati sa ii comunicam clientului pretul la care este revandut autoturismul. Aceasta este o informatie confidentiala”, a precizat pentru Conso.ro Antoaneta Curteanu, directorul general al UniCredit Leasing.
Ea a motivat practica prin faptul ca autoturismul este un bun al companiei de leasing, iar vanzarea tine de politica proprie a fiecarui finantator in parte. De asemenea, dezvaluirea unei astfel de informatii se poate face doar prin intermediul instantei.
Astfel, clientii se pot afla in situatia in care masina este vanduta la un pret mai mic decat cel al pietei iar lor le este comunicat doar faptul ca datoria nu a fost acoperita si trebuie sa faca in continuare plati.
Masinile sunt evaluate fie de catre experti interni, fie de catre firme specializate iar pretul poate fi ajustat ulterior de catre societatea de leasing. De asemenea, tot societatea decide daca organizeaza licitatie, posteaza anunturi online sau in ziare, daca apeleaza la dealeri sau daca vinde masina unui cumparator direct.
“In functie de debitul pe care il avem de recuperat sau daca vindem mai multe masini la pachet, putem acorda reduceri suplimentare”, a precizat Antoaneta Curteanu.
In final insa, clientii nu au cum sa verifice daca stabilirea pretului sau gasirea unui cumparator s-au facut in interesul ambelor parti, respectiv in vederea acoperii unei parti cat mai mari din datoria restanta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News