Cei care vor sa inmatriculeze un autoturism, nou sau la mana a doua, au primit o veste buna din partea guvernului: taxa de poluare se reduce cu 25%. Pe de alta parte, cei care cumpara un autoturism inmatriculat inainte de 2007, cand nu exista o astfel de taxa, vor fi obligati sa o achite in momentul in care devin proprietari.
Guvernul a aprobat un proiect de lege privind taxa de poluare, ce prevede reducerea acesteia cu pana la 25% fata de nivelurile actuale.
Potrivit proiectului, care are la baza principiul “poluatorul plateste”, taxa va fi platita o singura data, atat pentru autovehiculele noi cat si pentru cele second-hand, inmatriculate pentru prima data in Romania.
Si masinile second-hand din Romania vor fi taxate
Ministerul Mediului si Padurilor a decis ca taxa sa fie aplicata in forma actuala si pentru autovehicule inmatriculate inainte de 2007, cand nu exista o astfel de obligatie.
Taxa va fi achitata insa numai in momentul in care se doreste instrainarea masinii, si va fi suportata de cumparator.
Decizia a venit pe fondul unor nelamuriri venite din partea Curtii Europene de Justitie, care a transmis ca aplicarea taxei numai pentru o perioada duce la discriminare indirecta. De asemenea, Ministerul a avut in vedere si reducerea numarului de procese aflate pe rolul instantelor.
“Pentru a putea da un raspuns clar Curtii Europene de Justitie, care a spus ca a fost o discriminare indirecta, adica o perioada s-au platit taxe numai pentru o categorie de masini, nu pentru toate masinile, am introdus aceasta obligatie, ca de la data intrarii in vigoare a acestei legi, pentru masinile care au fost inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, la prima vanzare, cumparatorul sa plateasca taxa de prima inmatriculare”, a precizat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Potrivit acestuia, in 2010 si-au schimbat proprietarul peste 110.000 de autoturisme, care fusesera inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007. Astfel, veniturile aduse de noua prevedere ar urma sa se ridice la 331 milioane lei pe an, luand in calcul valoarea medie a taxei.
In 2010, Ministerul Mediului a incasat, din vechea forma a taxei de poluare, 700 milioane lei.
O parte din vechea taxa va putea fi recuperata
Proiectul de lege aprobat de guvern mai prevede ca, in cazul in care taxa de poluare platita dupa 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii formule, proprietarii sa poata solicita restituirea diferentei.
Valoarea cheltuielilor estimate cu restituirea acestor sume este de aproximativ 240 milioane lei, pentru anul 2011. Conform calculelor efectuate, ministerul se asteapta ca anul acesta sa fie depuse 56.000 de cereri de restituire.
Proiectul de lege aprobat de Guvern va fi transmis Parlamentului in procedura de urgenta. Prevederile vor intra in vigoare in momentul in care aceasta va fi adoptata in Parlament.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News