Întrebare
Daca sunt codebitor la un credit dar, si eu la randul meu sunt titularul unui credit. In ambele situatii se intampla sa existe probleme de rambursare, iar creditorii apeleaza la poprire. Care va fi ordinea de prioritati si pe cat % din venit se poate pune
In practica, cand mai multi creditori urmaresc acelasi debitor, “instanta de executare in circumscriptia careia a inceput prima executare, la cererea persoanei interesate, va putea sa le reuneasca, dispunand sa se faca o singura executare de catre executorul judecatoresc care a indeplinit actul de executare cel mai inaintat, iar daca executarile sunt in acelasi stadiu, de catre executorul judecatoresc care a inceput cel dintai executarea, chiar daca ele au fost pornite de organe de executare diferite, in afara de cazul in care legea prevede altfel" (art. 373^4 din Codul de procedura Civila).
Ordinea de prioritate in distribuirea sumelor obtinute in urma executarii silite asupra averii unui debitor sau a garantului, este prevazuta de art. 563 din Codul de procedura civila. In cazul unui concurs intre creditorii, avand acelasi rang de preferinta in raport cu debitorul, sumele obtinute vor fi distribuite in mod proportional cu creanta fiecaruia, adica “pari-passu”.
Creditorii cu garantii reale (ipoteci, gajuri, privilegii) indiferent daca sunt banci sau alte persoane, se indestuleaza inaintea celor cu garantii chirografare sau negarantati.
In cazul creditorilor care au drept de ipoteca asupra aceluaisi imobil de ex., exista un drept de preferinta in functie de rangul ipotecii, adica se indestuleaza cel care si-a inregistrat primul ipoteca, are rang I.
Iar daca fata de un imobil sunt si o ipoteca si un privilegiu (ex. al vanzatorului pentru primirea restului de pret), va avea drept de preferinta cel cu drept de privilegiu.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News