Ratele dobanzilor la creditele in lei au continuat sa se majoreze pentru a doua luna consecutiv. Daca in mai se inregistrau cresteri doar la creditele cu ipoteca, in iunie tendinta a cuprins toate tipurile de imprumuturi. Dobanzile la creditele in euro au continuat sa scada, iar cele pentru depozite aproape au stagnat.
Luna iunie a adus cresteri de dobanda la toate tipurile de credite in lei, conform
raportului lunar Conso.ro privind evolutia dobanzilor.
Cel mai afectate au fost creditele de nevoi personale cu ipoteca, a caror dobanda medie a urcat cu 0,4 puncte procentuale (de la 12,2% la 12,6%).
In topul cresterilor au urmat creditele imobiliare. Rata medie a dobanzii a crescut cu 0,3 puncte procentuale, de la 11,4% la 11,7%.
Pentru creditele de nevoi personale, dobanda medie a crescut de la 14,3% la 14,5%. Majorari mai putin accentuate s-au inregistrat la cardurile de credit si creditele auto. Rata medie a dobanzii a urcat doar cu 0,1 puncte procentuale.
Cresterile s-au produs in contextul majorarii dobanzilor interbancare in lei si modificarilor implementate de banci, in conditiile noilor prevederi legislative.
Creditele in euro inca se mai ieftinesc
La creditele pentru populatie in euro, dobanzile au continuat sa scada si in luna iunie.
Cele mai semnificative modificari au avut loc la creditele de nevoi personale. Rata medie a dobanzii a scazut cu 0,3 puncte procentuale, de la 12,6% la 12,3%.
Tot in jos au mers si ratele de dobanda in euro de la creditele imobiliare si de nevoi personale cu ipoteca. Rata medie a dobanzii a scazut cu 0,1 puncte procentuale, pana la 7,1% pentru creditele imobiliare si pana la 8% pentru cele de nevoi personale cu ipoteca.
O evolutie contrara s-a produs la creditele auto in euro, pentru care rata dobanzii a crescut cu 0,3 puncte procentuale, de la 10,6% la 10,9%.
Dobanzile la depozite – in repaus
Daca in mai, dobanzile la depozite au scazut intr-un ritm mult mai putin alert decat in lunile precedente, in iunie acestea aproape au stagnat.
Modificari minore au intervenit in special la depozitele in lei. Pentru scadenta de 1, 6 si 12 luni, ratele medii ale dobanzii au scazut cu 0,1 puncte procentuale. Pentru scadenta de 3 luni, dobanda medie a ramas neschimbata.
Cel mai inalt randament - 6,4% - se obtine pentru depozitele cu scadenta de 3 luni, iar cel mai redus – 6,2% pentru scadenta de 12 luni.
Pentru depozitele in euro, ratele medii ale dobanzii au ramas nemodificate in intervalul 2,5%-3%, structura la termen a randamentelor fiind crescatoare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News