top banner

Oamenii de afaceri sustin ordonanta privind creditele pentru consumatori

24 August 2010 | Autor: Ramona Iluca

Bancile din Romania incearca sa convinga Guvernul sa modifice ordonanta de urgenta privind creditele pentru consumatori recent intrata in vigoare, invocand pierderile pe care noile reglementari le vor aduce sistemului bancar. Oamenii de afaceri sunt insa de partea consumatorilor si sustin beneficiile aduse de ordonanta.
Cu toate ca au declarat ca vor respecta forma actuala a ordonantei privind contractele de credit pentru consumatori, bancile continua sa faca presiuni asupra guvernului, pentru a-l determina sa schimbe legislatia.
Bancile sustin ca noua legislatie ar trebui sa se aplice doar creditelor de consum nou contractate, exact asa cum prevede directiva europeana, invocand pierderile mari pe care le-ar aduce implementarea noilor prevederi inclusiv pentru contractele in derulare.
Oamenii de afaceri sunt insa de partea clientilor bancilor si sustin ordonanta de urgenta privind contractele de credit pentru consumatori in forma ei actuala.
Clientii bancilor erau captivi in contractele de credit
Intr-o intalnire organizata de Ziarul Financiar, importanti oameni de afaceri din Romania au discutat despre noua ordonanta privind creditele pentru consumatori. Invitati au fost si reprezentantul unei banci comerciale, seful Directiei de Supraveghere a BNR si presedintele ANPC, insa acestia au lipsit de la intalnire.
Mizand pe ideea ca atunci cand clientilor le merge rau, nici companiilor nu le poate merge bine, 4 oameni de afaceri din Romania au discutat despre beneficiile pe care noua ordonanta le aduce clientilor bancilor, sustinand aplicarea acesteia in forma actuala.
“Clientii bancilor erau prinsi in contracte din care nu isi puteau permite sa iasa. OUG 50/2010 pune lucrurile la punct, iar clientii au de acum posibilitatea de a negocia cu bancile si de a obtine costuri mai bune. Toate companiile vor sa-si fidelizeze clientii, insa o fidelizare fortata nu este fidelizare”, este de parere Dan Sucu, proprietar Mobexpert.
Acesta sustine faptul ca firmele au avut mereu o capacitate mai mare de a-si negocia contractele cu bancile si ca era timpul ca si clientii persoane fizice sa fie sustinuti, iar noile reglementari chiar asta fac.
De aceeasi parere este si Radu Timis, proprietar CrisTim. “Bancile impun conditii mai grele clientilor fata de care au o mai mare putere de negociere, implicit clientilor persoane fizice”, considera acesta.
Vladimir Cohn, antreprenor, reprezentant al grupului EcoPack considera ca in Romania dobanzile bancare nu sunt stabilite concurential si ca era nevoie de anumite reglementari care sa rezolve acest aspect.
Noua ordonanta aduce transparenta in contractele de credit
Noile reglementari impun bancilor sa lege toate dobanzile variabile la credite de un indice monetar (Robor, Euribor, Libor) sau de dobanda de referinta a BNR. Astfel, evolutia dobanzii va fi dictata doar de piata, nu de deciziile unilaterale ale bancilor.
Anterior, unele banci au preferat sa calculeze dobanzile la credite in functie de o rata de referinta interna, ce putea fi modificata in functie de politica bancii.
“Daca banca lua decizia de a creste dobanda la depozite, aceasta decizie se reflecta si in nivelul dobanzii de referinta pentru creditele acordate. Astfel clientii trebuiau sa suporte consecintele deciziilor bancii. Noua ordonanta clarifica acest aspect”, considera omul de afaceri, Dan Sucu.
Acesta este de parere ca noua ordonanta ar trebui sa se aplice in forma ei actuala. “Speranta mea este ca Guvernul va rezista presiunilor si nu va schimba legea”, a subliniat Sucu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Aplicația de Mobile Banking de la Garanti BBVA devine spiridușul digital al sărbătorilor, oferindu-le clienților posibilitatea de a aplica pentru un credit de nevoi personale și pentru un card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără nevoia de a vizita o agenție bancară.

18 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Garanti Bank este una dintre bancile care propune o strategie de promovare a solutiilor de creditare obtinute prin aplicatia mobila.

10 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul