Nu vorbim evident doar de castigul acumulat din dobanzi, ci de aprecierea cumulata din evolutiile cursului de schimb euro/dolar in acest interval, fapt ce a generat avasul dolarului de la 3,2 lei la inceputul lunii mai la 3,5 lei in prezent.
Cum Banca Centrala din SUA se pregateste sa incheie politica de stimulare a economiei, dupa reducerea cantitatii de obligatiuni cumparate urmand cresterea graduala a dobanzilor, iar in Europa abia acum a inceput sa se vorbeasca despre masurile neconventionale de stimulare, raportul euro-dolar a cunoscut o dinamica interesanta in ultimele luni, de la maximul istoric din mai fata de dolar euro scazand cu 10%.
Evolutia a fost contabilizata aproape integral si de leu (euro/leu era 4,43 la inceputul lui mai), BNR calculand cursul euro/leu in functie de operatiunile din piata valutara si trecand apoi prin raportul euro fata de celelalte valute pentru a raporta valoarea leului la celelalte devize.
Castigul de 10 procente aduce un profit nesperat detinatorilor de depozite in dolari, afectati in ultima vreme de randamentele sub 2% oferite de banci pentru economiile acestora.
Din perspectiva BNR, dezamagita de inflatia prea mica din ultima vreme, cresterea dolarului se va simti bine in celelalte preturi din economie, combustibilii intrand in multe alte preturi de cost. Nu au nicio satisfactie insa operatorii economici, dupa majorari succesive ale accizelor si inovatii guvernamentale ale algoritmului de calcul a acestora, o noua scumpire generata de cursul dolar/leu fiind cat se poate de inoportuna.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News