top banner

Depozitele in dolari au un castig de 10% fata de luna mai

01 Octombrie 2014 | Autor: Cristian Dogaru

Nu vorbim evident doar de castigul acumulat din dobanzi, ci de aprecierea cumulata din evolutiile cursului de schimb euro/dolar in acest interval, fapt ce a generat avasul dolarului de la 3,2 lei la inceputul lunii mai la 3,5 lei in prezent.
Cum Banca Centrala din SUA se pregateste sa incheie politica de stimulare a economiei, dupa reducerea cantitatii de obligatiuni cumparate urmand cresterea graduala a dobanzilor, iar in Europa abia acum a inceput sa se vorbeasca despre masurile neconventionale de stimulare, raportul euro-dolar a cunoscut o dinamica interesanta in ultimele luni, de la maximul istoric din mai fata de dolar euro scazand cu 10%.
Evolutia a fost contabilizata aproape integral si de leu (euro/leu era 4,43 la inceputul lui mai), BNR calculand cursul euro/leu in functie de operatiunile din piata valutara si trecand apoi prin raportul euro fata de celelalte valute pentru a raporta valoarea leului la celelalte devize.
Castigul de 10 procente aduce un profit nesperat detinatorilor de depozite in dolari, afectati in ultima vreme de randamentele sub 2% oferite de banci pentru economiile acestora.
Din perspectiva BNR, dezamagita de inflatia prea mica din ultima vreme, cresterea dolarului se va simti bine in celelalte preturi din economie, combustibilii intrand in multe alte preturi de cost. Nu au nicio satisfactie insa operatorii economici, dupa majorari succesive ale accizelor si inovatii guvernamentale ale algoritmului de calcul a acestora, o noua scumpire generata de cursul dolar/leu fiind cat se poate de inoportuna.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii