top banner
Un proiect susținut de
BCR

7 moduri in care poti folosi inteligent cardul de credit

04 Aprilie 2025 | Autor: Adrian Ungureanu

7 moduri in care poti folosi inteligent cardul de credit

Ilustrație Canva

Cardul de credit este, în esență, un instrument financiar care, folosit corect, poate aduce mai multă flexibilitate în gestionarea cheltuielilor de zi cu zi. 

Departe de a fi doar un mijloc de îndatorare, cardul de credit poate constitui o rezervă la care apelăm, atunci când nu vrem să folosim banii din contul curent (sau nu ne ajung banii din contul curent). Facem o cheltuială mai mare, pe care o restituim eșalonat, cu costuri cât mai mici.

Există o serie de metode prin care putem face acest lucru inteligent, astfel încât gradul de credit să fie un ajutor, nu o povară.

1. Nu scoateți bani de la bancomat cu cardul de credit. Este poate cea mai mare greșeală pe care o puteți evita: indiferent de banca emitentă a cardului de credit, retragerea de numerar la bancomat vine cu o serie de comisioane și dobânzi care vă vor face viața mai dificilă, în loc s-o ușureze.

2. Folosiți cardul de credit pentru cumpărături de valoare mai mare și astfel nu vă veți bloca banii pentru cheltuielile curente. De exemplu, mai bine plătiți cu cardul de credit un aparat electrocasnic - un frigider, un televizor - decât să rămâneți fără bani până la salariul următor. 

3. Folosiți cardul de credit și pentru cheltuieli de valoare mai mare, dar neprevăzute (o urgență la service cu mașina, de exemplu), decât să vă cheltuiți banii din cont, care s-ar putea nici să nu vă ajungă.

4. Mai mult decât a face plăți cu bani de care nu dispuneți, puteți să face chiar economii. Explicația este simplă: majoritatea băncilor au în ofertă carduri de credit care permit rambursarea cheltuielilor în rate egale, fără dobândă (cu condiția ca plățile să fie făcute în termen, bineînțeles).

Întorcându-ne la exemplul de mai sus, cu electrocasnicele, să spunem că ați plătit cu cardul de credit o combină frigorifică, iar banii îi restituiți în rate egale fără dobândă, timp de 12 luni, să zicem. La finalul celor 12 luni, ați plătit strict costul de achiziție al combinei frigorifice, niciun ban în plus. Ba chiar ați plătit mai puțin, pentru că în cele 12 luni a intervenit inflația de x%, pe care dvs. nu ați suportat-o.

5. În afară de posibilitatea de plată în rate egale fără dobândă, băncile au o serie de parteneriate cu diverse branduri din toate domeniile de activitate (de la îmbrăcăminte și sport, până la supermarketuri și farmacii), în cadrul cărora vânzătorii oferă diferite reduceri la produsele lor (discount propriu-zis sau restituirea în cont a unui procentaj din suma cheltuită), dacă sunt plătite cu cardul de credit emis de banca parteneră.

Întorcându-ne din nou la exemplul cu electrocasnicele de mai sus, folosind cardul de credit puteți cumpăra o combină frigorifică cu reducere, în cadrul parteneriatului comerciant-bancă, pe care să o plătiți timp de un an în rate egale fără dobândă (ceea ce, practic, vă aduce a doua reducere la același produs).

6. O altă modalitate prin care puteți avea avantaje la folosirea cardului de credit este prin intermediul angajatorului: unele companii pot avea relații cu banca emitentă a cardului de credit, astfel încât dvs. să puteți beneficia de costuri de administrare zero.

7. Cardul de credit are avantaje nu numai în țară, ci și în străinătate, pentru că multe companii care oferă cazare sau închirieri auto cer garanție - o sumă de bani pe care o blochează pe cardul de credit și o deblochează după predarea în bune condiții a bunului închiriat.

Și, dacă tot ne-am „mutat” în străinătate, trebuie menționat că unele bănci activează opțiunea de plată în rate egale fără dobândă și pentru cumpărăturile (de la o anumită valoare în sus) plătite cu cardul de credit în străinătate, mai pe românește, celebrul „shopping” atât de drag turistului român în Occident.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banchereza

Alte Articole

Rezoluții pentru 2025: între încredere și informare

Rezoluții pentru 2025: între încredere și informare

Știu că în această perioadă devine complicat să mai ai răbdare să citești analize financiare, cu date, grafice și opinii. Mintea noastră hălăduiește în mod clar prin feericele sărbători și încearcă să se limpezească și să se reîncarce pentru un 2025 care nu se arată deloc a fi unul simplu.

23 Dec 2024 | Banchereza
De la monedă la criptomonedă, departe de criptoactive

De la monedă la criptomonedă, departe de criptoactive

Zi de zi ne lovim de o noțiune care pare să fi luat ochii tuturor: banii. Indiferent că vorbim de bancnote, monede (bani fizici) sau sume în conturi (bani scripturali), nu cred că mai e nimeni pe lumea asta care să nu îi prețuiască (până la idolatrizare). Noțiunea de bani sau monedă suscită însă și destule confuzii, mai ales în societatea contemporană, când încercăm să mutăm totul înspre digital.

21 Noi 2024 | Banchereza
Dilema lui Alex: chirie pe termen lung sau credit ipotecar?

Dilema lui Alex: chirie pe termen lung sau credit ipotecar?

Mulți dintre tinerii absolvenți se confruntă la terminarea unei facultăți în alt oraș decât cel natal, cu dilema: chirie sau proprietate (cu ajutorul creditelor ipotecare). Cum și în funcție de ce trebuie să decidă fiecare, încercăm să vă arătăm în textul de mai jos.

13 Noi 2024 | Banchereza
Câteva sfaturi simple ce vă pot feri de golirea conturilor de către hackeri

Câteva sfaturi simple ce vă pot feri de golirea conturilor de către hackeri

Digitalizarea, confortul sporit adus de posibilitatea accesării serviciilor bancare de la distanță, sunt câștiguri prețuite în ultimii ani de tot mai mulți clienți. Ele vin însă la pachet și cu riscuri în creștere, pe parte de securitate cibernetică. În general, pentru a evita capcanele ce ne pot goli conturile sau ne pot îndatora fără să știm, e bine să fim atenți la modul în care tratăm interacțiunea virtuală cu banii noștri. Iar vara, când lumea e mai relaxată și vigilența mai scăzută, parcă și valurile de atacuri cibernetice cresc.

28 Aug 2024 | Banchereza

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul