Cardul de credit este, în esență, un instrument financiar care, folosit corect, poate aduce mai multă flexibilitate în gestionarea cheltuielilor de zi cu zi.
Departe de a fi doar un mijloc de îndatorare, cardul de credit poate constitui o rezervă la care apelăm, atunci când nu vrem să folosim banii din contul curent (sau nu ne ajung banii din contul curent). Facem o cheltuială mai mare, pe care o restituim eșalonat, cu costuri cât mai mici.
Există o serie de metode prin care putem face acest lucru inteligent, astfel încât gradul de credit să fie un ajutor, nu o povară.
1. Nu scoateți bani de la bancomat cu cardul de credit. Este poate cea mai mare greșeală pe care o puteți evita: indiferent de banca emitentă a cardului de credit, retragerea de numerar la bancomat vine cu o serie de comisioane și dobânzi care vă vor face viața mai dificilă, în loc s-o ușureze.
2. Folosiți cardul de credit pentru cumpărături de valoare mai mare și astfel nu vă veți bloca banii pentru cheltuielile curente. De exemplu, mai bine plătiți cu cardul de credit un aparat electrocasnic - un frigider, un televizor - decât să rămâneți fără bani până la salariul următor.
3. Folosiți cardul de credit și pentru cheltuieli de valoare mai mare, dar neprevăzute (o urgență la service cu mașina, de exemplu), decât să vă cheltuiți banii din cont, care s-ar putea nici să nu vă ajungă.
4. Mai mult decât a face plăți cu bani de care nu dispuneți, puteți să face chiar economii. Explicația este simplă: majoritatea băncilor au în ofertă carduri de credit care permit rambursarea cheltuielilor în rate egale, fără dobândă (cu condiția ca plățile să fie făcute în termen, bineînțeles).
Întorcându-ne la exemplul de mai sus, cu electrocasnicele, să spunem că ați plătit cu cardul de credit o combină frigorifică, iar banii îi restituiți în rate egale fără dobândă, timp de 12 luni, să zicem. La finalul celor 12 luni, ați plătit strict costul de achiziție al combinei frigorifice, niciun ban în plus. Ba chiar ați plătit mai puțin, pentru că în cele 12 luni a intervenit inflația de x%, pe care dvs. nu ați suportat-o.
5. În afară de posibilitatea de plată în rate egale fără dobândă, băncile au o serie de parteneriate cu diverse branduri din toate domeniile de activitate (de la îmbrăcăminte și sport, până la supermarketuri și farmacii), în cadrul cărora vânzătorii oferă diferite reduceri la produsele lor (discount propriu-zis sau restituirea în cont a unui procentaj din suma cheltuită), dacă sunt plătite cu cardul de credit emis de banca parteneră.
Întorcându-ne din nou la exemplul cu electrocasnicele de mai sus, folosind cardul de credit puteți cumpăra o combină frigorifică cu reducere, în cadrul parteneriatului comerciant-bancă, pe care să o plătiți timp de un an în rate egale fără dobândă (ceea ce, practic, vă aduce a doua reducere la același produs).
6. O altă modalitate prin care puteți avea avantaje la folosirea cardului de credit este prin intermediul angajatorului: unele companii pot avea relații cu banca emitentă a cardului de credit, astfel încât dvs. să puteți beneficia de costuri de administrare zero.
7. Cardul de credit are avantaje nu numai în țară, ci și în străinătate, pentru că multe companii care oferă cazare sau închirieri auto cer garanție - o sumă de bani pe care o blochează pe cardul de credit și o deblochează după predarea în bune condiții a bunului închiriat.
Și, dacă tot ne-am „mutat” în străinătate, trebuie menționat că unele bănci activează opțiunea de plată în rate egale fără dobândă și pentru cumpărăturile (de la o anumită valoare în sus) plătite cu cardul de credit în străinătate, mai pe românește, celebrul „shopping” atât de drag turistului român în Occident.