Pentru a obtine o reducere a cheltuielilor in bugetul familiei va trebui sa monitorizam exact ponderile acestora, frecventa lor si apoi sa decidem ce este inutil, ce este supradimensionat si ce cost poate fi ajustat pentru a deveni mai sustenabil pe termen lung.
Asa cum am subliniat si in primul articol dedicat modalitatilor de a ne recalibra bugetul familiei, reducerea cheltuielilor tine in primul rand de planificare, de vointa, dar si de imaginatie-cautarea unor alternative viabile, dar mai ieftine la costurile deja asumate.
Daca in prima parte ne-am ocupat de reducerea cheltuielilor financiare si a celor cu utilitatile, in acest segment vorbim despre ajustarea costurilor de transport, a celor cu educatia copiiilor, nevoile zilnice, mentinerea sanatatii, concedii si gadgeturi la moda.
In cazul costurilor cu educatia copiilor, decizia privind regandirea sau nu a acestora se face de la caz la caz, criteriul care trebuie avut in primul rand in vedere fiind eficienta (alegem scoli/cursuri private in functie de rezultatele obtinute de respectivele institutii si mai putin in functie de imagine, zona, moda, etc).
Costurile pentru nevoile zilnice (hrana, igiena personala si a locuintei) pot fi ajustate urmarind atent care sunt sursele principale ale risipei (ce sortiment de produse ajunge de regula la cos prin expirare), dar si promotiile periodice (de pilda, in cazul companiilor care fac livrari la domiciliu preturile pot fi consultate si aleasa varianta cea mai avantajoasa) si ofertele de fidelizare.
Cateva idei care sa reduca cheltuielile de transport
In ceea ce priveste costurile cu transportul urban, achizitia unor abonamente pe perioade mai lungi poate aduce economii deloc neglijabile, precum in cazul abonamentului pe un an la RATB pe toate liniile in Bucuresti (costa 700 lei, iar abonamentul lunar 80 de lei). Similar, elevii au transport gratuit la metrou iar un abonament pentru acestia, chiar daca nu circula zilnic, e o sursa de economie (se face pe tot anul scolar).
Legat de pretul combustibilului, se pot recomanda cateva solutii de economisire. In primul rand mersul pe jos sau cu bicicleta pe distante scurte aduce si bani in plus si un spor la capitolul sanatate. Similar, folosirea trenului pentru rute care se aglomereaza periodic (Bucuresti-Valea Prahovei, Bucuresti-Mamaia). In al doilea rand, exista carduri bancare care ofera cashbanck cateva procente la platile la benzinarii, in limita unei anumite sume lunare.
In ceea ce priveste automobilul propriu-zis, costurile angajate pentru imagine (masini noi, branduri de renume, multi cai putere) sunt regretate in multe cazuri la cateva luni dupa achizitie, astfel incat ar trebui privita chestiunea strict utilitar (o masina second hand, de cativa ani vechime, dar de la un brand apreciat poate elibera spatiu pentru cheltuieli mult mai necesare familiei).
Cheltuielile cu sanatatea si cu vacantele pot fi si ele micsorate
Cheltuielile pentru mentinerea sanatatii ar trebui sa puna acent, inainte de orice comparatie intre tarifele asigurarilor private de sanatate si cele ale salilor de fitness, bazinelor de inot, etc, pe asigurarea preventiei. Ar trebui sa investim in analize periodice pentru a scuti apoi niste bani pe consultatii si abonamente cand lucrurile deja scartaie (fie avem deja probleme de sanatate, fie am devenit supraponderali, cand ne gandim in sfarsit sa luam masuri).
In sfarsit, cheltuielile cu stilul de viata au o pondere mai mare decat ne-am putea-o permite in multe cazuri si asta din cauza marketingului agresiv pe care il fac furnizorii si a comparatiei pe care ne simti obligati sa o facem permament cu achizitiile rudelor, prietenilor, colegiilor.
Vacantele pot fi mai ieftine cand alegem extrasezonul (si mai relaxate, in sezon e de multe ori aglomerat), biletele de avion sunt mai ieftine in timpul saptamanii decat in weekend si in extrasezon decat in perioadele de varf-statistic, cele mai ieftine bilete de avion sunt cu o luna plus minus 2 saptamani inaintea plecarii, deci si cumpararea lor prea din timp nu e mereu o idee buna.
Gadgeturile, o achizitie supradimensionata
Gadgeturile IT sunt la randul lor o sursa importanta de risipire a banilor, viteza de rotatie a acestora rareori depasind perioada de garantie. Asta desi un telefon inteligent care costa 100 de euro nu va functiona niciodata de 10 ori mai putin bine decat unul de 1.000 de euro, ambele facand aproximativ aceleasi lucruri. Ca si in cazul autoturismelor, achizitiile second-hand de gadgeturi tehnologice, la o fractiune din pretul initial (neaparat insa cu o fractiune din garantia initiala ramasa) ar trebui luata in calcul.
Cu ajutorul planificatorului financiar de pe Expertul Banilor va puteti analiza cheltuielile in raport cu veniturile si lua masuri pentru a va imbunatati bugetul personal. Este un instrument care va ajuta sa va organizati cheltuielile in functie de obiectivele pe termen lung si sa va planificati obiectivele financiare majore. Acesta poate fi accesat prin intermediul unui cont deschis pe ExpertulBanilor.ro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News