Întrebare
In 2010 am inchis, in luna august, contractul de economisire creditare deoarece aveam nevoie de bani, chiar pentru lucrari la casa. Tin sa mentionez insa ca in 2010, pana atunci, depusesem in cont 2.000 lei. Nu ar fi normal ca acum sa obtin 25% de la stat
Pentru a beneficia in mod constant (anual) de prima de la stat, conform prevederilor legale in vigoare, contractul de economisire-creditare trebuie sa fie incheiat pe o perioada de minimum 5 ani, iar pe aceasta perioada clientul sa nu fi solicitat restituiri totale sau partiale din sumele economisite.
Prin urmare, in conditiile in care clientul solicita rezilierea contractului si retragerea economiilor inainte de expirarea celor 5 ani, banca are obligatia sa restituie autoritatilor de stat primele inregistrate pe contul clientului si sa nu mai calculeze si solicite prima pentru depunerile efectuate de client in anul in care a reziliat contractul.
Prin rezilierea contractului inainte de 5 ani clientul pierde primele deja inregistrate pe cont dar si dreptul la prime viitoare. Acesta este motivul pentru care banca mai poate solicita prima pentru depunerea de 2.000 lei efectuata in anul in care contractul a si fost reziliat.
Legea prevede si cateva situatii de exceptie in care clientul poate pastra prima si in cazul rezilierii inainte de 5 ani; acestea se refera la cazuri de deces, incapacitate de munca, somaj.
Justificarea utilizarii sumelor economisite pentru lucrari in domeniul locativ pentru a putea beneficia de prima de la stat este prevazuta de lege numai in conditiile in care contractul este repartizat (si nu reziliat) inainte de 5 ani. Dupa expirarea perioadei de 5 ani, clientul isi poate retrage economiile si prima de la stat fara a mai fi necesar sa justifice cu documente investitiile pe care le-a facut in domeniul locativ. Cu alte cuvinte poate dispune de bani si ii poate investi in orice alt scop.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News