In cazul produselor de economisire-creditare (Bauspar), perioada minima pe care trebuie depuse sumele, este de 5 ani. Dupa aceasta perioada, atat economiile cat si primele de la stat acumulate pot fi utilizate in orice scop.
Perioada mare de economisire poate fi considerata principalul dezavantaj in comparatia cu un produs de economisire standard, precum depozitul bancar sau contul de economii. In cazul in care doriti sa retrageti mai devreme sumele, pierdeti primele acumulate.
Pe de alta parte, pentru sumele economisite, puteti obtine randamente mai ridicate la produsele Bauspar decat in cazul unui simplu depozit la termen. Pe langa dobanda platita de banca, de 2% sau 3% pe an la soldul economisit, statul acorda in prezent o prima anuala de 25% din suma economisita pe an, nu mai mult insa de 250 euro/an.
Astfel, pentru a obtine un randament optim, ar trebui sa depuneti in fiecare an pana la 1.000 euro, echivalent in lei. Daca economisiti sume mai mari pe parcursul unui an, investitia intr-un produs Bauspar genereaza randamente mai mici, deoarece prima de la stat este plafonata la 250 euro.
Dar, contractele de economisire-creditare pot fi incheiate si pe numele minorilor sau diferit pentru sot si sotie, astfel incat, fiecare membru al familiei poate primi cate o prima de la stat anual, daca economiseste conform contractului.
In 2004, la momentul lansarii produsului pe piata romaneasca prima de la stat a fost de 30% din suma economista intr-un an, fara a depasi insa salariul mediu pe economie.
Din 2005 pana in 2008 prima de la stat a fost redusa la 15%, cel mult 150 euro, iar in 2009 si 2010 economiile depuse au fost compensate de catre stat printr-o prima anuala de 25%, maximum 250 euro, echivalent in lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News