top banner

Impas in sistemul de economisire-creditare

22 August 2016 | Autor: Conso

Sistemul de economisire-creditare din Romania pare a fi intrat intr-un impas. De cateva luni, la Vocea Clientului sosesc din ce in ce mai multe sesizari cu privire la aceste contracte. Mai exact, clientii reclama faptul ca nu pot incasa prima de la stat, desi au economisit perioada minima necesara in acest scop, respectiv cinci ani.
Acestia sunt revoltati din cauza faptului ca au incheiat contractul in  anumite conditii, respectiv pe o perioada de economisire de minim cinci ani, la o dobanda mult sub media pietei, dar la care ar fi trebuit sa se adauge prima de la stat, de 25% din suma economisita anual, dar nu mai mult de 250 de euro pe an, iar acum drepturile nu le sunt respectate.
Clientii reclama faptul ca nu pot incasa prima promisa de la stat
”Asemenea altor persoane am incheiat un contract cu BCR BPL de economisire-creditare in august 2010 (cel cu prima de la stat de 25% din valoarea anuala depusa, dar care nu poate depasi 250 de euro anual). La fel ca multi alti oameni ce se regasesc in situatia mea, am aflat ca nu pot beneficia de acea prima (desi anul trecut, la data scadenta celor cinci ani, era trecuta in contul meu si as fi putut chiar sa o incasez). Eu mi-am respectat contractul incheiat si semnat cu BCR BPL, dar deoarece, din ce am inteles, acestia se afla in proces cu Curtea de Conturi nu pot beneficia de primele stipulate in contract si existente in cont, ajungand la situatia stupida incat, daca as scoate acum banii economisiti, ar fi mai putini decat am depus (considerand comisionul de deschidere etc.). Banuiesc ca mai sunt persoane in aceasta situatie, sunt disponibil pentru a ma alatura ca parte civila intr-un eventual proces”, scria de curand un client la Vocea Clientului.
Un altul, care s-a regasit in aceeasi situatie, sustine ca a depus o reclamatie la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, insa institutia si-a declinat competenta. ”Intamplator am auzit de existenta Centrului pentru Solutionarea Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar la care vom apela. Sunt disponibila pentru asocierea in vederea unui proces impotriva bancii”, scrie clienta.
In alt caz, banca, tot BCR - BPL, refuza sa elibereze clientului prima de la stat pana cand acesta aduce documente justificative care sa confirme utilizarea banilor in scop locativ. ”In contractul initial nu era vorba de asa ceva. Banca a incheiat un contract pe care trebuie sa-l respecte si sa suporte consecintele nu sa le transfere clientilor”, sustine si clientul implicat in acest caz.
Cum se apara bancile pentru locuinte
Mai mult, in campania de promovare, bancile de economisire-creditare, au sustinut ca astfel de contracte se pot incheia si pe numele copiilor minori, in aceleasi conditii. Se pare, insa, ca promisiunea nu mai este valabila la retragerea banilor.
La randul lor, bancile pentru locuinte sustin ca situatia este creata de Curtea de Conturi care, in urma unui control derulat in anul 2015, a decis ca sunt eligibile pentru a primi prima de stat doar contractele de economisire-creditare incheiate de persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, iar prima de stat se elibereaza numai dupa momentul repartizarii contractului de economisire-creditare si dupa justificarea utilizarii in domeniul locativ a soldului.
BCR - BPL sustine ca va apara interesele clientilor sai de efectele deciziei Curtii de Conturi.
”Situatia creata este generata de o decizie a Curtii de Conturi in baza unei interpretari proprii pe care o consideram neconforma cu legea sistemului de economisire creditare actuala. Decizia Curtii de Conturi itereaza faptul ca pentru a incasa prima de stat (datorata conform prevederilor legale in vigoare, daca este indeplinita perioada de economisire de cinci ani fara niciun fel de justificare suplimentara) intreaga suma acumulata trebuie sa fie utilizata de catre clienti in scop locativ. Curtea de Conturi, a dispus in mod discriminatoriu ca in cazul clientilor persoane in varsta (peste 65 de ani), dar si a minorilor, sa nu mai fie acordate primele de stat si dobanzile aferente”, se arata intr-un mesaj transmis de BCR Banca pentru Locuinte la solicitarea Conso.ro.
In plus, BCR - BPL considera ca situatia creata de Curtea de Conturi se datoreaza unei interpretari proprii a legislatiei aplicabile si nu este in linie cu  prevederile legale si practica bancara din ultimii 10 ani.
”Am contestat in justitie decizia emisa de Curtea de Conturi a Romaniei, considerand-o neconforma atat cu principiile europene, cat si cu legislatia aplicabila sistemului de economisire creditare. De asemenea, BCR Banca pentru Locuinte incearca sa gaseasca solutii pentru toti clientii sai in vederea reducerii impactului generat de decizia Curtii de Conturi, astfel incat impactul generat sa fie minim”, subliniaza reprezentantii bancii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii