top banner

(P) Pasii pentru obtinerea unui credit locativ cu dobanda de 4,5%

25 Octombrie 2012 | Autor: Raiffeisen Banca pentru Locuinte

(P) Pasii pentru obtinerea unui credit locativ cu dobanda de 4,5%

Cumpararea unei locuinte, modernizarea sau constructia unei case pot fi puse in practica printr-un credit locativ si cu prima de stat. Urmeaza pasii de mai jos pentru a beneficia de costuri reduse la finantarea planurilor tale locative.
Daca te-ai decis asupra unei investitii imobiliare, contractele de economisire-creditare sunt o alternativa pe care merita sa o iei in considerare. Dobanda fixa de 4,5% la credit in lei si prima de stat de pana 250 euro pe an sunt motive extrem de convingatoare.
Pentru a beneficia de aceste avantaje, trebuie sa respecti cateva principii. Nu este deloc complicat atunci cand iti planifici pasii din timp.
1.     De cati bani ai nevoie pentru proiectul tau?
Valoarea totala a proiectului tau este denumita in cadrul contractelor de economisire-creditare, suma contractata. Prin urmare, daca vrei de exemplu sa faci anumite modernizari care costa 50.000 lei, suma contractata va fi de 50.000 lei.
Alege suma contractata cat mai aproape de nevoile tale. Daca iti modifici planurile,  oricand pe parcursul contractului, ai posibilitatea sa majorezi/diminuezi  suma contractata.
2.    Mai intai economisesti!
Pasul urmator este sa incepi sa economisesti. Suma minima pe care trebuie sa o acumulezi (in 3-5 ani) este de 40% din suma contractata. De exemplu, la un contract de 50.000 lei, trebuie sa acumulezi minim 20.000 lei.
In fiecare an, suma economisita se majoreaza cu dobanda platita de banca si prima de stat.
Perioada minima de economisire este de 18 luni. Termenul exact depinde:
a)    De suma contractata si de varianta de produs pe care le alegi
b)    De valoarea  si frecventa depunerii economiilor
In momentul semnarii contractului, vei fi informat cu privire la perioada de economisire necesara, astfel ca stii la ce sa te astepti inca de la inceput. De exemplu, la un contract de 50.000 lei incheiat la Raiffeisen Banca pentru Locuinte, perioada de economisire va fi de aproximativ 5 ani, daca se fac lunar depuneri de 350 lei. Timpul poate fi redus daca faci depuneri mai mari sau mai frecvente/ dese.
3.    Banii sunt pusi la dispozitia ta
La sfarsitul perioadei de economisire, suma contractata va fi pusa la dispozitia ta: poti utiliza intreaga suma economisita si primesti in plus un credit locativ pentru diferenta de bani (suma contractata-economiile tale - valoarea primei de stat si a dobanzii bancii). In acest moment, iti poti pune in practica proiectul imobiliar.
Urmeaza apoi perioada de rambursare a creditului, in conditiile unei dobanzi fixe de 4,5% la lei, garantata pe toata durata creditului. Rata lunara va fi egala cu suma depusa lunar in perioada de economisire si va ramane fixa pe tot parcursul contractului. Prin urmare, nu trebuie sa iti faci griji cu privire la evolutia cursul de schimb sau a ratelor de dobanda.
Pentru ca economisesti si iti planifici din timp, costurile tale sunt mult mai mici
In total, pentru a obtine 50.000 lei trebuie sa platesti in cadrul contractului doar 51.965 lei, conform unei simulari oferite de Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
In concluzie, un contract de economisire-creditare te ajuta sa faci un proiect imobiliar, platind mai putini bani decat apeland la un produs de credit clasic care nu presupune o perioada de economisire.
Sumar contract economisire-creditare
Suma contractata  50.000 lei
Total sume de plata  51.965 lei
   
Economisire  
Suma depusa lunar  350 lei
Perioada de economisire  5 ani si 5 luni
Total sume economisite  21.892 lei
-depuneri  17.500 lei
-dobanzi  841 lei
-prima de stat  4.375 lei
   
 Creditare  
 Valoare credit
 28.532 lei
 Rata lunara
 350 lei
 Perioada de rambursare
 8 ani si 3 luni
 Total sume de rambursat
 34.465 lei
 
Simuleaza propriul tau contract de economisire-creditare, utilizand Calculatorul dedicat de pe www.conso.ro.
Pentru consiliere personalizata, poti trimite un email la adresa info@railoc.ro sau  poti suna la call-center-ul Raiffeisen Banca pentru Locuinte (021 2333 000). De asemenea, poti cere detalii suplimentare in orice agentie Raiffeisen Bank.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Economisire-Creditare

Alte Articole

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iun 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Oct 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iul 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iun 2018 | Economisire-Creditare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii